Arjantin’de toplu mezar

Arjantin’de 10 bin kişilik bir toplu mezar açığa çıkarıldı. Mezarın, 1976-83 arasındaki “kirli savaş”ta yaşamını yitirenlere ait olduğu düşünülüyor.

soL (DIŞ HABERLER) Arjantin'de "kirli savaş" dönemine ait olduğu düşünülen, 10 bin kişilik bir toplu mezar bulundu. Mezarı, ülkenin faşizm geçmişini gün yüzüne çıkarmak ve özel olarak kirli savaş sırasında "ortadan kaybolan" 30 bin kişinin mezarlarını bulmak amacıyla oluşturulan, antropologlardan oluşan bir adli tıp ekibi açığa çıkardı.

Ekip, çalışmalarına Şubat ayında başlamış, Eylül ayında ise söz konusu mezarı bulmuştu. Geçtiğimiz gün çalışmalarıyla ilgili bir rapor yayınlayan ekip, Şubat-Eylül 2008'de cunta dönemindeki La Plata'da bulunan Arana Hapishanesi'ndeki kazılarda ortaya çıkan 10 bin kemiğin insanlara ait olduğunu açıkladı.

Kazı ekibinden Luis Fonderbrider, "Kemikler politik suçlulara işkence yapıldığını doğruladı. Kemikler yakılmış ve duvarda 200 kurşun izi bulduk. Yakında DNA işlemlerine başlayacağız" şeklinde konuştu. Askeri cunta döneminde çocuklarını kaybeden annelerden oluşan Arjantinli Kayıp Anneleri hareketi, bu DNA incelemelerinin sonuçlarını bekliyor.

Fondebrinder, birçok cesetteki kemiklerin dahi yakıldığı için küle döndüğünü belirterek, bu yüzden birçok insanın kimliğinin DNA'yla dahi tespit edilmesinin zor olacağını dile getirdi.

İnsan Hakları Örgütü La Plata'nın başkanı María Vedio, toplu mezarın bulunduğu Arana Hapishanesi gibi 10 gözetim merkezinin daha bulunduğunu, buralarda da incelemelerin bir an önce başlatılması gerektiğini bildirdi.

"Kirli savaş", Arjantin'de askeri cunta döneminde Jórge Rafael Videla'nın yönetiminde devletin yürüttüğü şiddet kampanyasına verilen isim. Genellikle 1976-83 yılları arasına bu isim verilse de, kirli savaş ülkede 1973 yılından itibaren binlerce cinayetle başlamıştı. Arjantin'de Salvador Isabelino Allende Gossens'in seçimle işbaşına gelen sosyalist hükümetine karşı girişilen darbeyle benzeri, Güney Amerika'da bu yıllarda gerçekleştirilen askeri ve sivil faşist müdahaleler, Condor Operasyonu olarak biliniyor. Condor Operasyonu, CIA desteğiyle Arjantin, Şili, Uruguay, Paraguay, Bolivya, Brezilya, Ekvador ve Peru'da askeri diktatörlüler kurmuştu.