"Arap kalkışması" bitmiyor

Mübarek’in önceki günkü istifasının ardından dün Cezayir’in başkenti Cezayir’de 10.000 kişilik bir protesto gösterisi düzenlendi. Yemen'de de protestolar vardı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Mısır halkının kitlesel gösterilerine dayanamayarak istifa etmesinin ardından, dün Cezayir’de de protesto gösterileri düzenlendi. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösterilerde Cezayir halkının temel talepleri dile getirilirken, polis gösteriye müdahale etti.

1 Mayıs meydanında gerçekleşen gösterilerde olağanüstü donanımla ve sayıyla varlık gösteren Cezayir polis kuvveti gösteriye sert müdahalede bulunurken, çıkan arbedede yaklaşık 400 kişi gözaltına alındı.

“Buteflika istifa!”
Cezayir’in başkenti Cezayir’in merkezi sayılan 1 Mayıs meydanında sabah erken saatlerde bir araya gelen çeşitli gösterici gruplar “Buteflika istifa” sloganı atmaya başladılar.

Cezayir hükümeti, önceki gün yaptığı açıklamada kesin bir dille gösterileri yasakladığını belirtmişti. Gösterilerin gerçekleştiği 1 Mayıs meydanında sabah saatlerinden itibaren konuşlanan yaklaşık 30 bin kişilik polis kuvvetinin “robokop” donanımına sahip oldukları belirtildi.

Polisin ayrıca bir gece öncesinden şehrin girişlerini tuttuğu ve gösterilere şehir dışından katılım göstermeye çalışanları gözaltına aldığı da gelen haberler arasında.

Göstericilerin ısrarla barışçı bir tavırla meydanda bulunduklarını belirtmelerine rağmen çatışma yönünde kararlılık gösteren polisin, katılımın büyümesini engellediği gösteriye öğleden sonra müdahale ettiği ve yaklaşık 400 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

İşsizlik ve yolsuzluk
Cezayir’de yüksek oranda seyreden işsizlik, artan gıda ve konut fiyatları ve hükümete hakim olan yolsuzluk halkın temel sıkıntılarını oluşturuyor.

Cezayir halkı, Tunus’taki gösterilerle eş zamanlı olarak hükümete karşı 22 Ocak’ta “artık yeter” diyerek kitlesel bir protesto eylemi düzenlemiş, 20 bin polisin müdahale ettiği eylemlerde 5 gösterici polis müdahalesiyle öldürülmüş ve 800 gösterici de yaralanmıştı.

Polis, önceki gün de Mısır Devlet Başkanı Mübarek’in istifasının ardından muhalefetteki Kültür ve Demokrasi Partisi merkezinin önünde sevinç gösterisi düzenleyen 100 kişilik bir gösterici gruba müdahale etmiş, çok sayıda göstericiyi yaralayarak 10 kişiyi gözaltına almıştı.

19 yıllık OHAL
Ülkede 90’larda yaşanan iç savaş nedeniyle 19 yıldır olağanüstü hal yönetimi uygulanıyor.

22 Ocak’taki gösteriler ve Mısır’daki halk ayaklanmasından çekinen Devlet Başkanı Buteflika, geçen hafta yaptığı açıklamada olağanüstü hal uygulamasını “çok yakın gelecekte” kaldırabileceklerini açıklamıştı. Ancak dünkü eyleme yönelik polis müdahalesi, hükümetin henüz böyle bir adım atmaktan uzak olduğunu gösteriyor.

Cezayir’de düzenlenen son gösterileri, Ulusal Değişim ve Demokrasi Koordinasyonu isimli bir çatı örgütü gerçekleştiriyor. Henüz üç haftalık olan organizasyonun, Tunus ve Mısır’daki halk hareketlerinden etkilenen bir grup kitle örgütünden oluştuğu, ancak halk desteğinin Tunus ve Mısır’da görüldüğü kadar geniş olmadığı belirtiliyor.

90’lı yıllarda hükümet tarafından bastırılan İslamcı hareketin ve büyük sendikaların eylemlere destek vermediği de gelen haberler arasında.

Protestoların hedefindeki isim, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, 1999’dan beri devlet başkanlığı koltuğunda oturuyor.

Cezayir hükümeti, ülkede 1999’da %30 olan işsizlik rakamını 2010 yılı sonu itibarıyla %10’a düşürdüklerini iddia ediyor.

Öte yandan, resmi rakamlar bile gençler ve üniversite mezunları arasındaki işsizliği gizleyemiyor. Resmi rakamlara göre 2010 yılında ülke genelinde %10,2 olan işsizlik oranı, 16-24 yaş arası nüfus arasında %21,5. Bu rakam üniversite mezunları arasında ise %21,4 ki, bu rakam üniversite mezunu olmayanların yaklaşık 3 katı.

Yemen’de gösteriler
Dün, Yemen’in başkenti Sana’da da Mübarek’in devrilmesini kutlayan gösteriler düzenlendi.

Mübarek’in Mısır halkı tarafından devrilmesi karşısında sevinç gösterileri düzenleyen göstericiler, ülkeyi 32 yıldır yöneten ve bölgedeki en Amerikancı liderler arasında yer alan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in aleyhinde sloganlar attılar.

Polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalan gruptan yaralananlar olurken, 17 kişi de gözaltına alındı.

(soL-Dış Haberler)