Arap dünyasında saflar keskinleşti

Arap Liderleri Filistin gündemiyle son beş günde üçüncü kez bir araya getiren Zirve, Arap dünyasının İsrail ve Amerikan emperyalizmiyle ilişkiler üzerinden yaşadığı bölünmeyi yansıttı.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in Filistin'e dönük saldırı ve işgalinin ana gündemi oluşturduğu Arap Liderler Zirvesi, Kuveyt'te toplandı. İki gün sürecek zirvenin ilk gününde, Arap dünyasında emperyalizm ile kurulan ilişkiler ve mesafe üzerinden yaşanan ayrılık, Filistin'de yaşananlara dair değerlendirmelerde de belirleyici oldu.

Liderleri son beş gün içinde üçüncü kez bir araya getiren toplantının, ABD yanlısı Mısır ve Suudi Arabistan ile muhalif Suriye ve Katar arasındaki ayrışmayı belirginleştirdiği yorumları yapılıyor.

Abbas'tan birlik hükümeti çağrısı
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Filistinli muhalif grupları pazartesi günü bir araya gelerek ortak bir hükümet oluşturmaya ve ülkeyi seçimlere taşımaya çağırdı.
Abbas, "üzerinde anlaşarak yapmamız gereken, Gazze'yi bir an önce ablukadan kurtarmak, Gazze'ye giriş çıkışları düzenlemek ve ülkeyi seçime götürmektir" dedi. Abbas, Suriye gibi muhalif Arap ülkelerince ciddiye alınmazken, Batı'nın özellikle desteklediği ve öne çıkardığı bir isim.

Beşar Esad: "İsrail 'terörist' ilan edilmeli"
Toplantıda söz alan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail'in bir an önce Gazze üzerindeki ablukayı kaldırması ve Gazze'ye giriş çıkışlara izin vermesi gerektiğini ifade etti.
Zirvenin, Filistin'e dönük saldırı ve işgalle uluslararası hukuku ve BM kararlarını hiçe sayan İsrail'i "terörist" ilan etmesi gerektiğini söyledi. Arap ülkelerinin Filistin mücadelesine açıkça destek vermesi gerektiğini belirten Esad, "Siyonist oluşum, terörist bir oluşumdur" dedi.

Mübarek'ten İsrail'e destek
Konuşmasında, "Hamas'ın ateşkesi uzatmayı reddederek İsrail işgalini davet ettiğini" iddia eden Mübarek, Filistin'de yaşananlardan Hamas'ın sorumlu tutulması gerektiğini belirterek, İsrail'e süreç boyunca verdiği desteği yineledi.

Mübarek, Gazze'de yaşananlar bahane edilerek Arap ülkelerinin "ılımlılar" ve "sertlik yanlıları" olarak bölünmeye çalışıldığını öne sürdü.

Gazze ile sınırı bulunan tek Arap ülkesi olan Mısır, İsrail saldırısı ve işgali sırasında her iki tarafla da görüşmeler yürütmüş, ancak abluka sürecinde sınırdan geçişlere izin vermeyerek İsrail'e destek veren bir politika izlemişti.

Filistin'in yeniden inşası
Haftalar süren bombardıman ve ardından gelen işgalle yerle bir edilen Gazze'nin yeniden inşası için maddi destek sağlanması kararlaştırıldı. Arap ülkelerinin bu amaçla Filistin'e 2 milyar dolar aktarması beklenirken, Suudi Arabistan'ın 1 milyar dolar verebileceği açıklandı.