AP’den kapatma davası yorumu

Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering'in, İrlanda referandumu ile yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliğine de değindi. Pöttering, Türkiye AB ilişkilerindeki esas belirsizliğin AKP kapatma davasına bağlı olduğu uyarısında bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) İrlanda halkının yapılan referandum sonucunda Lizbon Antlaşması'nı reddedmesinin ardından AB'nin genişleme süreci ve bunun Türkiye'ye olası etkileri de tartışmaya açıldı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, AB zirvesinde düzenlediği basın toplantısında Lizbon Antlaşması'nın İrlanda'daki referandumda reddedilmesinin AB'nin genişlemesine muhtemel etkilerinin sorulması üzerine iki konunun birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, ''Kimse, Türkiye ile müzakereleri durdurmayı düşünmüyor'' dedi.

Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu Başkanı Pöttering, ''Lizbon Anlaşması'nın İrlanda'da reddedilmesi Türkiye ile müzakereleri durdurmaz ama eğer AKP kapatılırsa ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yasaklanırsa bunu Türkiye yapabilir'' açıklamasında bulundu.

AKP'nin kapatma davasına ilişkin daha önce de çeşitli açıklamalarda bulunan AB yetkilileri
kapatma davası sürecinin Türkiye'nin AB müzakereleri sürecini olumsuz etkileyeceğine değinmişlerdi.
Pöttering, Türk yargısının hükümetteki partiyi kapatmasının ''çok farklı bir durum oluşturacağı'' açıklaması yaparken, Türkiye'de dikkatleri AB'ye çeviren kamuoyuna AKP kapatma davası ile AB-Türkiye ilişkilerine bakın demiş oldu.