Andrew Finkel CHP'yi övdü, AKP'yi örnek gösterdi

Geçtiğimiz yıl Today's Zaman’dan kovulan ABD’li yazar Andrew Finkel New York Times'ın internet sitesinde yer alan yazısında yeni CHP’yi överken, Blair’i örnek verdi, “AB ve IMF ile aranı iyi tut” mesajını da ekledi.

Geçtiğimiz yıl cemaatin yayınlarından Today's Zaman’da yazarken Ahmet Şık’ın İmamın Ordusu kitabı ve gelişen olaylarla ilgili yazdığı yazı sebebiyle gazeteden kovulan ABD’li yazar Andrew Finkel New York Times'ın internet sitesinde yer alan bugünkü yazısında Kılıçdaroğlu liderliğinde şekillenen yeni CHP’yi överken, başarılı olması için neler yapması gerektiğinin tüyolarını da verdi. Bunlar, AB yolunda kararlı olmak, IMF ile iyi ilişkiler, ideolojilere hapis olmamak vs…

Blair örneği
“Muhalefetin zayıflığı Türkiye'nin de facto bir tek parti devleti haline gelmesine mi imkan sağlıyor?” diyen Finkel iyi bir muhalefetin nasıl olması gerektiği konusunda ise Blair örneğini verdi:

"…Burada Kılıçdaroğlu’nun daha iyisini yapıp yapamayacağını kestirmeye çalışacağım. Ayrıca bir teoriyi de test edeceğim. Kılıçdaroğlu, İngiliz İşçi Partisi lideri Tony Blair’in 1995 yılında partisini üretim araçlarının kamusal mülkiyeti savunusunu terk etmeye ikna etmesindeki başarısına benzer bir başarı sağlayabilecek mi? Blair seçmenlere artık İşçi Partisi’nin ideolojik sol kanat anlayışına esir olmadığını ve Muhafazakarlar’ı onların doğru yaptığı şeyleri 'ödünç' alarak yenebileceğini göstermek zorundaydı."

Sağ oyları çalmak…
CHP’nin başarılısı olması için AKP’yi örnek alması gerektiğini salık veren Finkel, CHP’nin sağ oyları kendisine çekmesi gerektiğini de hatırlatarak şunları kaydediyor:

“Bununla birlikte, AKP seçmenin yüzde 15’ini kendi tarafına çekme problemi halen yerinde duruyor. Bunu yapmaya çalışırken AKP’nin kendisinden bir şeyler öğrenebilir.

İktidara gelebilmek için AKP iradi bir şekilde bir dönüşümden geçmişti. Parti, 2001 yılında aleni bir İslamcı ve Batı karşıtı hareketin kalıntılarından kurulmuştu. Bu partinin ardı ardına gelen başarıları, AB üyelik sürecine bağlılığın, IMF programını izlemenin ve başka faktörlerin sonucuydu.

Erdoğan’ın merkezci zeminden uzaklaşmaya başlaması Kılıçdaroğlu’na bir fırsat sağlıyor. Kılıçdaroğlu’nun “Yeni CHP” olarak tanımladığı CHP, Erdoğan’ın rehavetinden ve artan hata yapma eğiliminden yararlanmak zorunda. Hükümet yanlısı basın bile AKP’nin Suriye konusundaki konumunu ve kürtajı kısıtlama çabalarını sorgulamaya başladı.”

(soL -Haber Merkezi)