Amerikancılık yarışı Zebari'yi üzdü

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Obama'nın Ortadoğu politikasını eleştirdi. Zebari 'Irak'ta vahim bir iktidar boşluğu var' diyerek Türkiye dahil komşu ülkeleri bu durumdan faydalanmaya çalışmakla suçladı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Barack Obama başkanlığındaki ABD yönetimi ile ve AKP yönetimindeki Türkiye’nin, Irak başta olmak üzere Ortadoğu politikalarının ‘kaygı verici olduğunu’ iddia etti. Zebari, İtalyan gazetesi Corriere della Sera’yla gerçekleştirdiği söyleşisinde “Irak’ta vahim bir iktidar boşluğu var. Bu, bizi terk eden Obama’nın suçu. Komşu ülkeler, müdahale ediyor” diye yakındı.

Zebari, “Irak’ta son derece tehlikeli bir iktidar boşluğu yaratılıyor. Amerikalılar gidiyor, İranlılar, Türkler, Suriyeliler ve de başkaları geliyor. İstikrarı bozucu müdahaleler çoğalıyor ve komşularımızın her biri söz sahibi olma uğraşında. Geleceğimiz için dev bir sorun” açıklamasını yaptı.

ABD Irak'ı kaybederse tüm Ortadoğu'yu kaybeder"
Zebari ayrıca "Bu sadece bizim değil. Bunu Washington’a defalarca anlatmaya çalıştım: Afganistan’ı kaybederlerse, bir ülke kaybetmiş olurlar ama Irak’ı kaybederlerse tüm Ortadoğu’yu kaybederler. Anlayabildiklerini sanmıyorum" dedi.

"Türkler Ortadoğu'ya agresif biçimde müdahale ediyor"
Irak Dışişleri Bakanı, "Türkiye’de dindarların güçlenmesini nasıl değerlendirdiği" sorusuna ise "Ciddi bir sorun. Türkler son zamanlarda Lübnan, Suriye, Gazze ve Irak’a giderek daha agresif biçimde müdahale ediyor. Aldıkları sonuçlar yetersiz. Ama görülmemiş biçimde faaller. Bunun dengelenmesi gerekiyor" yanıtını verdi.

"Bush daha kararlı bir başkandı"
Zebari, ABD Başkanı Obama’yı selefi George W. Bush’la kıyaslarken “Bush kararlıydı. Hata yapma pahasına karar veriyor, icraata geçiyordu. Obama döneminde ise girişimler yarı yolda kalıyor” dedi.

(soL - Haber Merkezi)