Amerikan müttefiklerinin nükleer işbirliği

ABD’nin Asya’daki yakın müttefiklerinden Güney Kore’ye ait bir konsorsiyum Suudi Arabistan’da dört nükleer reaktör inşa etmek için 40 milyar dolarlık ihale kazandı.

Kore Elektrik Enerji Şirketi (KEPCO), Fransız konsorsiyum ile Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'dan katılan şirket gruplarının yer aldığı ihaleyi kazanarak Arap Körfezi'ndeki ilk nükleer enerji tesisini yapacak.

Körfez bölgesindeki ilk nükleer tesiste çalışmaların 2012'de başlaması planlanıyor. Program dâhilinde ilk aşamada üç ya da dört reaktör yapılması öngörülüyor. İhalenin Ortadoğu'da şu ana kadar verilmiş en büyük enerji anlaşması olduğu belirtildi.

Dün iş adamlarıyla Suudi Arabistan'a çıkarma yapan Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, anlaşmayı Kore tarihinin en büyük projesi olarak adlandırdı. Ayrıca KEPCO'nun Karadeniz Bölgesi'ne iki nükleer reaktör inşaası için görüşme içinde olduğu belirtildi.

Dünyanın üçüncü büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ABD ile bu yılın başlarında, nükleer santralin çalıştırılmasında kullanılan zenginleştirilmiş uranyumun ithaline ilişkin anlaşma imzalamıştı.

(soL - Dış Haberler)