‘Amacımız devrimi korumaktı’

Küba için casusluk yapmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Myers, mahkemedeki ifadesinde Kübalıların devrimi korumasına yardım etmeyi amaçladıklarını belirterek, “Küba halkı kendini tehdit altında hissediyor ve bunun için gayet haklı nedenleri var” dedi.

ABD’de Küba karşıtı faaliyetleri ortaya çıkarmak üzere 30 yıldır gizli çalışma yürüten eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı Walter Kendall Myers, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 73 yaşındaki Myers ve yine casuslukla suçlanan eşi Gwendolyn Steingraber Myers (72), Küba için çalıştıklarını kabul etti. Aynı zamanda telefonun mucidi Alexander Graham Bell’in torununun oğlu olan Myers müebbet hapis cezası alırken eşi de 81 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 çocukları bulunan çiftin daha önce yan yana hücrelerde kalmak üzere talepte bulunduğu bildirildi.

Mahkemenin dün yapılan karar duruşmasında ifade veren Myers, ABD’ye zarar vermeye çalışmadıklarını, ancak Küba halkının devrimi korumasına yardım etmeyi amaçladıklarını belirterek, “Küba halkı kendini tehdit altında hissediyor ve bunun için gayet haklı nedenleri var” dedi. Myers, Küba için topladıkları bilgiler karşılığında para almadıklarını, bunu siyasi düşüncelerinden dolayı yaptıklarını söyledi.

Mahkeme yargıcı Reggie Walton, geçen yıl FBI operasyonunda tutuklanan Myers çiftinin ABD’ye ihanet ettiğini ve bununla da gurur duyduğunu belirterek çiftin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi. Başsavcılık tarafından düzenlenen iddianameye göre, bakanlığa bağlı bir enstitüde uzman olarak görev yapan ve o dönemde çok gizli bilgilere erişme yetkisi olan Walter Kendall Myers ve eşi 1995’te sahte isimlerle Küba'ya giderek Fidel Castro ile bir araya geldi.

5 Kübalı 12 yıldır hapiste
ABD’de Küba aleyhine yürütülen terörist faaliyetler hakkında bilgi topladıkları için “casusluk” suçlamasıyla haksız yere hapiste tutulan 5 Kübalı için uzun yıllardır verilen hukuk mücadelesi büyük destek görüyor. ABD ise, Küba karşıtı çetelerin güçlü olduğu Miami’de hukuksuzluklarla dolu dava sürecinde tüm tepkilere rağmen 5 Kübalı’nın serbest bırakılmasını kabul etmiyor.

(soL - Dış Haberler)