Almanya'ya dağcı mesajı

PKK, Ağrı Dağı’nda kaçırdığı üç kişiyi "Almanya düşmanca politikalarından vazgeçtiği"nde bırakacağını açıkladı.

soL(HABER MERKEZİ) Ağrı Dağı'na PKK tarafından kaçırılan Helmut Johann (53), Martin Georpe (49) ile Lars Holper Reime (33), rehine olarak tutulmaya devam edilirken, PKK, Alman dağcıların kaçırılmasının sorumluluğunu resmen üstlendi.

Kaçırma eyleminin, Almanya'nın "PKK ve Kürt halkına karşı düşmanca politikalar izlediği" sürece tepki olduğu açıklanırken bu uygulamaya son verilmesi talep edildi. Kaçırılan Almanların sağlık durumunun iyi olduğunu duyuran PKK ayrıca, rehinelerin hayatını tehlikeye atacağı gerekçesiyle Ağrı Dağı'ndaki operasyonlara son verilmesini istedi. Uzmanlar ise Almanya'nın PKK'ya karşı tutumunda bir değişiklik olmayacağını ifade ediyorlar.

Eylemler AKP'yi sıkıştırıyor
Kaçırma eyleminin, Alman güvenlik makamlarının örgüte bağlı kuruluşları hedef alan uygulamalarına misilleme olarak planlandığı öne sürülüyor. Bir ay önce Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Roj-TV'ye film hazırlayan Wuppertal'deki bir yapım stüdyosunu kapattırmış olmasının ve kanalın uydu üzerinden yaptığı yayınların kesilmesi girişiminde bulunmasının süreci hazırladığı belirtiliyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı, üç Alman vatandaşının kaçırılmasının ardından kriz merkezi oluştururken, Ankara'daki Büyükelçilik ve resmi kurumlarla yakın ilişki içinde olduğunu duyurdu. Bakanlık Alman vatandaşlarını, Türkiye'nin Güneydoğu'suna seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Diğer yandan son dönemde ABD Konsolosluğu'nda yaşanan çatışmanın da kapatma davası ile dikkatleri üzerinde toplayan AKP hükümetini iyice sıkıştırdığı ifade ediliyor.

Almanya'nın tutumunda değişiklik yok
Alman medyası, olayla ilgili olarak, Türkiye uzmanlarının görüşlerine başvurdu. Almanya'nın tanınmış Türkiye uzmanlarından Alman Bilim ve Siyaset Vakfı Türkiye Uzmanı Dr. Heinz Kramer, Almanya'nın PKK'ya yönelik tutumunda herhangi bir değişiklik yapmasını beklemediğini dile getirdi. Bu noktada Kramer ile aynı görüşleri paylaşan Duisburg Essen Üniversitesi Siyaset Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Heinz Jürgen Axt, PKK'nın Alman hükümeti tarafından "terör örgütü" olarak tanımlandığını vurgulayarak PKK'nın Almanya'da sürekli izlendiğini ve faaliyetlerinin engellendiğini, ayrıca, Alman hükümetinin bu tutumunda ısrar etmekten başka bir seçeneği olmadığını belirtti.

Ağrı Dağı'na tırmanış durduruldu
Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Hermann, Münih'te düzenlediği basın toplantısında, 33, 47 ve 65 yaşlarındaki üç Alman'ın, Bavyera eyaletindeki Niederbayern ve Oberbayern bölgelerinde ikamet ettiklerini açıkladı. Alman dağcıların Salı akşamı TSİ 22.00'de 3 bin 200 metre yükseklikte kaçırıldıklarını ifade etti.

Ağrı Valisi Mehmet Çetin olay hakkında bilgi verirken, Ağrı Dağı'na tırmanmak isteyen dağcı grubunun, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla müracaatta bulunduğunu, yasal izin alınmasının ardından üç gün önce Ağrı'ya geldiğini söyleyerek, PKK üyesi beş kişinin kamp yerine gelip gruptan seçtikleri üç kişiyi kaçırdığını ifade etti.