Almanya'da anayasa krizi

soL (BERLİN) Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, Lizbon Anlaşmasının anayasaya uygun olduğu görüşüne vardı. Mahkeme başkanı, Andreas Vo&szligkuhle kararı açıklarken, "Almanya Anayasası Lizbon Antlaşması'na evet dedi" ifadelerini kullandı. Ancak mahkemenin ikinci senatosu, Antlaşma'nın ek kanunlarından birisinin Alman Federal Parlamentosu ve Eyalet Temsilciler Meclisi'nin söz söyleme hakkını kısıtladığı gerekçesiyle Antlaşma'ya onay sürecini durdurdu. Mahkemenin bu kararı üzerine Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Lizbon Antlaşması'nı imzalamadı. Antlaşma'nın onaylanması için şimdi Federal Parlamento'nun ilgili ek kanunda değişiklikler yapması gerekiyor.

Mahkemenin kadarı Parlamento'yu zora soktu. Çünkü Antlaşmanın en geç 2010 yılında yürürlüğe girmesi gerekiyor ve Federal Parlamento yaz tatiline girmiş durumda. Anayasa mahkemesinin bugün yaptığı açıklama üzerine, Parlemento da tatil döneminde toplanmaya (26 Ağustos) ve ilgili ek kanunun görüşülmesine karar verdi. Konuyla ilgili son oylama Eylülde gerçekleşecek.

2007 yılında hazırlanan ve AB'nin bundan sonraki gelişimi (genişlemesi) hakkındaki kararları içeren Antlaşma metni, Almanya'da özellikle Almanya'nın egemenlik haklarının ciddi şekilde kısıtlayıp kısıtlamayacağı noktasında tartışılmakta. Mahkeme karar gerekçesinde de, AB'nin Federal Parlamentonun yetkilerini sınırlandıracağı ve buradan yola çıkarak Lizbon Antlaşması'nın yeterli derecede demokratik meşruluğa sahip olmadığı yer almakta.

Almanya'nın yanısıra Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İrlanda da Lizbon Antlaşması'nı henüz onaylamayan ülkeler.