Almanya Türkiye'ye gelecek Patriot füzelerine onay verdi

Almanya’da Bakanlar Kurulu Patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmesine onay verdi. Alınan kararın Federal Meclis’te onaylanması bekleniyor.

NATO'nun geçtiğimiz Salı günü Brüksel’de Türkiye - Suriye sınırına Patriot füzelerinin konuşlandırılmasına onay vermesinin ardından Almanya'da Angela Merkel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Türkiye’ye füzelerin yerleştirilmesine onay verdi.

Bakanlar Kurulu’nun kararında Türkiye'ye gönderilecek asker sayısının üst sınırı 400 olarak belirlenirken 2 Patriot füze bataryası gönderilecek.

Awacs uçakları da gönderilecek.
Almanya'nın erken uyarı ve kontrol uçakları Awacs uçaklarını da Türkiye-Suriye sınırına göndereceği ve bu operasyon için 200’ün üzerinde asker görevlendirileceği ileri sürüldü.

Federal Meclis 14 Aralık’ta kararı oylayacak
Füzelerin yerleştirilebilmeleri için Bakanlar Kurulu’nun bu kararının parlamentonun alt kanadı Federal Meclis'te onaylanması gerekmekte. Meclis konuyu görüşmek üzere 14 Aralık’ta toplanacak.

Başta Yeşiller Partisi olmak üzere muhalefetten bazı milletvekilleri Türkiye-Suriye sınırına Alman Patriot füzelerinin gönderilmesine karşı çıksa da, Federal Meclis'in onayında sorun yaşanması beklenmiyor.

Meclis’in onay vermesi beklenmekte
Yeşiller Partisi milletvekilleri başta olmak üzere muhalefet partilerine mensup bazı milletvekilleri Almanya’nın Türkiye’ye füze gönderilmesine karşı çıkmakta. Buna karşın Bakanlar Kurulu kararının Meclis’te onaylanması beklenmekte.

Ana muhalefet partisi durumundaki Sosyal Demokrat Parti de, füzelerin gönderilmesine karşı çıkmazken Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle oylamada Bakanlar Kurulu’nun kararı lehine büyük bir çoğunluk elde edilmesini beklediğini belirtti.

(soL - Dış Haberler)