Almanya duvarını geri istiyor

Almanya'da yapılan bir anket, halkın yüzde 15'inin Berlin Duvarı'nı geri istediğini ortaya koydu. Türk basını ise bu haberi Doğu'yu eleştirmek için kullandı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre Almanya'da yapılan bir kamuoyu yoklaması, her 7 Almandan birinin Berlin Duvarı'nı geri istediğini ortaya çıkardı. Forsa Enstitüsü tarafından 1002 Alman'ın görüşüne başvurularak yapılan ankete göre nüfusun yüzde 15'i, eskiden daha iyi şartlarda yaşadıklarını gerekçe göstererek Almanya'nın Doğu ve Batı olarak ikiye ayrıldığı günlere geri dönmek istiyor. AA'nın haberinde bu isteğin gerekçesi "Batılıların, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından Doğu'nun kalkındırılması için daha yüksek vergi ödemekten şikayetçi olduklarını ortaya çıkartan anket, Doğuluların da gelir düzeylerinden rahatsızlık duyduklarına dikkati çekiyor" şeklinde özetlendi.

Bu konuyu fırsat bilen bazı basın kuruluşları Doğu'ya (Demokratik Almanya Cumhuriyeti) saldırmayı ihmal etmedi. Duvar'ın yıkılışının ardından eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşam şartlarının ne kadar kötüleştiğinin bilinmesine karşın bazı internet siteleri sorunu farklı yansıttı. İnternet siteleri, bu habere "Batılılar, doğulular için vergi ödemekten bıktı" spotunu eklemeyi uygun gördü.

Doğu'da ne oldu
9 Kasım 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) vatandaşları, yıldan yıla yoksullaştılar. Doğu bloğu ülkeleri içinde ağır sanayisi en gelişmiş ülke olan DDR'nin fabrikaları özelleştirme adı altında yağmalanırken birleşik Almanya'nın Doğu'sunda işsizlik ve yoksulluk hızla yükseldi. İşsizlik oranları konusunda Doğu ile Batı arasında ciddi bir uçurum olduğu biliniyor. Bu uçurum her yıl Doğu'da Batı'ya yüz binlerce insanın göç etmesine karşın gittikçe büyüyor.

Batı'da ne oldu
Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin Batı Almanya tarafından yutulması anlamına gelen birleşmenin ardından "Doğu'nun kalkındırılması"nın yükü batılı emekçilerin sırtına yüklendi. "Doğu Almanya’yı kalkındırmak için dayanışma parası" ya da "Dayanışma vergisi" adı ile bilinen kesintiler, Batılı emekçilerin de belini büktü. Bu vergiler, Batı'daki emekçilerin Doğu'dakilere olumsuz bakmalarının en önemli nedeni olarak gösteriliyor. "Birleşme"den sonra Batılı emekçilerden kesilen paralardan milyarlarca Avro değerinde kaynak Doğu'ya aktarılırken Doğu ile Batı arasındaki fark kapanmadı. Sanayisi çökertilen, tarım ve inşaatçılığa yöneltilen Doğu'nun Batı'ya yetişmesi için birkaç kuşak daha yardım yapılması gerektiği söyleniyor.

Almanya'da ne oldu
"Birleşme"den sonra Doğu'nun kaynakları Batılı patronlara peşkeş çekilirken Almanya'da bölgeler arası eşitsizlik günden güne arttı. Doğu ile Batı arasındaki eşitsizliğin yanı sıra Kuzey-Güney arasında da ciddi bir uçurum oluştu. Paritaetischen Gesamtverband tarafından bu yıl yayınlanan “Yoksulluk Atlası”, Almanya’nın ekonomik ve sosyal olarak birleşmek bir yana, daha fazla bölündüğünü ortaya koydu. Bu eşitsizliğin yanı sıra emekçiler ile sermayedarlar arasındaki uçurum da giderek büyüdü. 2005 yılı verilerine göre Alman halkının yüzde 50’si toplumsal servetin sadece yüzde 4’üne sahip iken, en zengin yüzde 10’luk azınlık toplumsal servetin yüzde 47’sini elinde tutuyor. Bu uçurumun krizden sonra daha da derinleştiği biliniyor.

"Birleşme"den sonra 1 milyona yakın insan sokakta kalmıştı. Geçtiğimiz yıllarda, Almanya'da halen yarım milyona yakın insanın sokakta yaşamak zorunda kaldığı açıklandı.

Doğu eyaletlerinde işsizlik ve yoksulluğun Batı eyaletlerinden kat kat fazla olması Doğu'da lümpenleşme ve "ırkçılığı" körüklüyor.
(soL - Dış Haber)