Alman ordusu yeniden Reichstag'da

Askerlerin yemin töreninin Reichstag'da yapılması protestolara neden oldu. Alman ordusunun ağırlığı giderek artıyor.

soL (Berlin) Alman Silahlı Kuvvetleri, eğitimini yeni tamamlamış 500 acemi askerin yemin törenini bu yıl tarihi Reichstag binası önünde gerçekleştirdi. Almanya'da büyük tartışmalara yol açan yemin töreni, antimilitarist gruplar ve Sol Parti (Die Linke) tarafından organize edilen gösterilerle protesto edildi.

Alman ordusu tarafından 1999 yılında başlatılan bir uygulamayla, 1944 yılında bir grup subay tarafından Hitler'e karşı suikast girişiminin yıldönümüne denk getirilen yemin töreni, 2008 yılına kadar bu başarısız girişimi düzenleyenlerin idam edildiği kışlada gerçekleştirilirken, bu yıl Alman ordusunun yürüttüğü halkla ilişkiler kampanyası çerçevesinde Reichstag binası önünde yapıldı. Protestocuların yemin töreninin yapıldığı alana ulaşamamaları için yollar trafiğe kapatıldı, alana giden toplu ulaşım araçlarının seferleri iptal edildi. Beş eyaletten gelen toplam 1800 polis, Berlin polisinin protestoculara karşı aldığı önlemlere destek verdi.

Ordunun sivil yaşamda artan etkisi

Protestocular, yürürlükteki Federal Almanya Anayasası'na aykırı bir biçimde yurtdışı görevlere yollanan askerlerin ülkeye geri dönmesini, tüm yurtdışı askeri operasyonların bitirilmesini, Alman ordusunun okullarda ve iş bulma kurumlarında halkla ilişkiler adı altında yürüttüğü çalışmaların durdurulmasını, sivil-asker işbirliği olarak sunulan milis kuvvetlerinin dağıtılmasını ve ordunun sivil yaşamda artan etkisine son verilmesini talep ettiler.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında ilk kez Yugoslavya saldırısı ile yurtdışı görevlere gönderilmeye başlanan Alman askerleri, şu an dünyanın 11 farklı bölgesinde görev yapmakta. Afganistan'da 3500 asker bulunduran Almanya, Balkanlar'da da ABD'den sonra en çok asker bulunduran ülke. İkinci Dünya Savaşı öncesi uygulamalara yeniden dönülen Almanya'da, bu ay başında ABD Büyükelçiliği de, bu savaş öncesindeki eski yerine taşınmıştı.