Alman demiryolu emekçileri bir kez daha greve gidiyor

(soL – Almanya) Alman Makinistler Sendikası (GDL) bugünden geçerli olmak üzere, dört günlüğüne greve gidiyor. Yaklaşık iki hafta önce 50 saatlik grev kararını uygulamasına karşın, işverenin uzlaşmaz tutumu karşısında bir kez daha greve gitme kararı veren makinistler sendikası, yük ve yolcu taşımaya dört gün ara verecek.

'Dişleri sökülmüş kaplan olmamız dikte ettiriliyor'
Anaakım medyanın hedef tahtasına yerleştirdiği sendika başkanı Claus Weselsky, ''Amacımız yalnızca makinistlerin çıkarını savunmak değildir. Biz, demiryollarında çalışan tüm emekçilerin çıkarlarını savunuyoruz. Temel haklarımız tehdit altındadır. Sendikalardan yalnızca kendileriyle meşgul yapılar olarak kalmaları isteniyor. İşveren tarafından bize dikte ettirilmeye çalışılan toplu sözleşme anlayışı ile asıl amaç dişleri sökülmüş kaplan olmamızdır'' dedi.

Vurun grevciye!
Parlementoda grubu bulunan partiler içinde Sol Parti hariç tamamının şimşeklerini üzerine çeken makinistler sendikası önderliği, egemen basının da yardımıyla neredeyse 'vurun grevciye!' denilecek konuma sokuldu. Partisi içinde 'kızıl' olarak bilinen mevcut Çalışma Bakanı SPD'li Andrea Nahles, 'aşırı' olarak nitelediği GDL sendikasına karşı 3 Aralık'tan sonra yürürlüğe girmesi öngörülen yeni bir toplu sözleşme yasası hazırladıklarını duyurdu. İşvereni 'rahatlatma'ya yönelik olduğu basında paylaşılan yeni yasa ile, devrimci sendikaların önünün alınmaya çalışılacağı emekten yana pekçok uzmanın ortak kanısı.

9 Kasım şovlarına darbe
Berlin Duvarı'nın 9 Kasım'da 'yıkılışı'nın 25. yılı olması dolayısıyla başkent Berlin'de büyük şovlar hazırlanıyor. Makinistlerin grevinin Pazar gününe dek sürmesini ''manalı'' bulan egemen medya, sendika önderliğini suçlamak için bir bahane daha icat etmiş oldu.

Alman Makinistler Sendikası GDL, 19 bin üyesi olup, diğer çalışanlar ile 37 bin emekçinin haklarını temsil ediyor. Sendika, makinistlerin fazla mesai yaptırılmasına karşı çıkıp, işverenin keyfi planlamalarını reddederek, yüzde 5'lik maaş artışı talebinde bulunuyor.