ALBA’dan kapsamlı Haiti projesi

Karakas’ta yapılan olağanüstü ALBA toplantısında, Haiti için acil tıbbi yardım yanında ülkenin yeniden inşası ve onarımını da içeren kapsamlı bir yardım projesini onaylandı.

ALBA-TCP (Bizim Amerika için Alternatif Birlik-Ticaret Anlaşması) Politik Konseyi, 12 Ocak 2010’da Karayiplerde 150.000’den fazla kişinin ölmesine neden olan deprem nedeniyle yaptığı olağanüstü toplantıda bir dayanışma programı oluşturdu.

Toplantı sonrasında Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez tarafından okunan deklarasyonda, dayanışma programının en öncelikli meselesini sağlık alanında yapılacak olan yardımlarıın oluşturduğu açıklandı. Halihazırda yaklaşık on yıldır Haiti’ye tıbbi destek sağlayan Küba’nın şu anda 466’sı Port-au-Prince’de olmak üzere Haiti’de toplam 766 uzman hekimi bulunuyor. Program kapsamında Kübalı sağlık emekçilerinin sorumluluğunda acil tıbbi yardım desteğinin genişletileceği belirtilirken, ALBA’nın hastanelerin iyileştirilmesi ve çok amaçlı 10 tanı merkezinin inşasının tamamlanması çalışmalarına hız vereceği bildirildi.

ALBA-TCP’nin programında çocukların bakımına özellikle önem verilliyor. Eğitim altyapısının rehabilitasyonu, okul araçlarının, öğretmen eğitiminin ve besin desteğinin sağlanması için oluşturulan programlarının yanında Birlik tarafından ulaşım, altyapı, teknik destek ve kaynakların sağlanmasını da içeren planlar hazırlanıyor. Ayrıca ALBA Bankası’dan “İnsanlık Fonu” adı verilen bir yardım fonu da oluşturulacak.

Deklarasyonda ayrıca ada ülkede bulunan yüksek sayıdaki ABD askerinin varlığının endişe verici olduğunu vurgulandı. Antigua ve Barbuda, Bolivya, Küba, Dominika, Ekvador, Honduras, Nikaragua, Saint Vincent ve Grenadinler ile Venezuela’dan oluşan Birlik’e göre, Haiti’ye toprak bütünlüğü ve egemenliği için her türlü yardımın yapılması gerekiyor. NATO ülkeleri tarafından yapılacak olan yardımların sağlık alanı temelinde olması gerektiğinin altı çizilirken, ALBA-TCP Politik Konseyi Haiti Başkanı Rene Preval’in katılımıyla bir toplantı yapmak istiyor.

(soL - Dış Haberler)