AKP’nin İsrail hesabı ne?

Başbakan Erdoğan, Anadolu Kartalı tatbikatının uluslar arası bölümünün İsrail’e tepki olarak iptal edilmesiyle ilgili olarak “halkın sesine kulak verdiklerini” söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, El Arabiye televizyonuna verdiği mülakatta “Anadolu Kartalı” tatbikatının uluslar arası kısmının, İsrail’e tepki olarak iptal edilmesiyle ilgili soruya yanıt verdi. Erdoğan, Türk halkının hassasiyetleri ve diplomatik hassasiyetleri göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Halkın vicdanına sözcülük ettiklerini belirten Erdoğan, halkın tatbikata İsrail'in katılmasını istemediğini, bu nedenle tatbikatın uluslararası bölümünü ertelediklerini ifade etti.

Erdoğan, Davos zirvesindeki çıkışıyla ilgili gelen soruya da benzer şekilde “orada hak dilinin sözcüsü olmaya ve haklıya hakkını vermeye çalıştıkları” yanıtını verdi.

Türkiye halkı eskiden İsrail’i istiyor muydu?
Erdoğan’ın İsrail’i tatbikattan dışlamaya çalışarak “halkın sesine kulak verdiklerini” söylemesi, tatbikatın geçmişine bakıldığında iki olasılığı ortaya koyuyor. Ya AKP daha önce halkın sesini dinlemiyordu, ya da eskiden halk İsrail’i Türkiye topraklarında savaş tatbikatı yapar görmekten mutluluk duyuyordu. Zira AKP’nin hükümet olmasının ardından İsrail tam beş defa, 3-14 Kasım 2003’te, 7-18 Haziran 2004’te, 27 Eylül-8 Ekim 2004’te14-25 Kasım 2005’te ve 8-19 Eylül 2005’te Anadolu Kartalı tatbikatına katılmıştı. İsrail ve Türkiye, bunun dışında AKP döneminde birçok ortak deniz tatbikatları da düzenlediler. AKP’nin Gazze işgali nedeniyle bu kararı almış olması da çok akla yatkın görünmüyor, çünkü yine AKP döneminde İsrail Lübnan’ı da işgal etmiş, fakat bu işgalin ardından Türkiye, Konya’daki hava üssünü İsrailli pilotlara açmıştı.

Bu tablo, AKP’nin “halkın sesi” demagojisi arkasında başka bir hesap içinde olduğunu ortaya koyuyor.
(soL - Haber Merkezi)