AKP Gezi eylemlerinin arkasında Soros var diyor ama...

Hükümet Gezi Parkı eylemlerinin arkasında ünlü spekülatör George Soros'un fonladığı kurumların olduğunu iddia ediyor ancak tersine AKP ile Soros arasında yakın bir ilişki var.

soL gazetesi
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in Gezi Parkı protestolarının arkasında ünlü spekülatör George Soros'un açık toplum enstitüsü uzantılarının olduğunu iddia etmesinin üstünden 24 saat geçmeden, Başbakan Tayyip Erdoğan Kürt sorunun çözümü için oluşturulduğu iddia edilen Akil İnsanlar Heyeti'ni İstanbul Dolmabahçe'deki ofisinde kabul etti. “Akil Heyet”in başındaki isim ise Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) Başkanı Can Paker... Paker, yıllık 2 milyon dolarlık bütçesinin 400 bin dolarını Soros'un ana finansörü olduğu Açık Toplum Enstitüsü'nden sağlıyor.

Gezi karşıtı yorum
AKP'nin iktidarını pekiştirmesini sağlayan 2010 yılındaki anayasa referandumunda “yetmez ama evet” diyen Paker, Gezi Parkı protestolarının hemen ardından katıldığı bir televizyon programında da eylemlerin barış sürecine karşı yapıldığını iddia etmişti. Paker'in adı Gezi Parkı protestolarından hemen önce 28 Mayıs'ta Redhack adlı hacker grubu tarafından yayımlanan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a ait olduğu iddia edilen elektronik postalarda geçiyordu. Redhack tarafından yayımlanan elektronik postalarda Bağış'ın Paker'e 4 bin 750 liralık Vakko çeki hediye ettiğine dair yazışmalar ortaya çıktı.

Soros AKP'yi destekledi
Ancak AKP ile Soros'un ilişkileri Paker ile sınırlı değil. Esasında George Soros, AKP hükümetinin başından bu yana destekçileri arasında... 2005 yılında Türkiye'yi ziyaret eden ünlü spekülatör, “AKP bence demokrasiye inanıyor, desteği hak ettiğine inanıyorum” demişti. Bu açıklamadan iki yıl sonra dönemin AKP milletvekili Cüneyt Yüksel'in ABD'yi ziyaret ederek aralarında Soros Managment'ın da bulunduğu bir grup şirketin üst düzey yöneticileriyle buluştuğu ortaya çıktı.

Gezi Parkı eylemleri patlak verdiğinde de AKP'liler Soros'a bağlı kuruluşların izlerini ararken, hükümetin sunduğu kanun tasarısıyla George Soros'un Türkiye'de ofis açması kolaylaştırıldı. Nitekim sunulan tasarı, bugüne kadar fon yönetim şirketlerinin Türkiye'de ofis açmalarına engel olarak görünen vergi düzenlemelerini, bu kurumların lehine değiştiriyordu.

AKP'li Açık Toplum Üyesi
AKP, Türkiye'de adı Açık Toplum Enstitüsü ile anılan pek çok liberal aydından bugüne kadar kuvvetli bir destek aldı. Eser Karakaş, Murat Belge, Can Paker, Neşe Düzel gibi isimler, AKP'nin iktidarını pekiştirme hamlelerinin büyük destekçileri oldular. Referanduma “evet” diyen bu isimler aynı zamanda AKP'nin askeri vesayeti kırdığına yönelik algının da en önemli ideologlarıydılar.

Ancak Açık Toplum Enstitüsü'ne yakın isimler yalnızca AKP'yi desteklemekle yetinmedi... TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili olan Salim Uslu 2002-2003 ve 2003-2004 yılları arasında Enstitü'nün Türkiye'deki Danışma Kurulu'nda görev aldı.

Genç Siviller 'rahat'
Soros gibi Gezi Parkı eylemlerinin arkasında olduğu iddia edilen bir diğer kurum ise OTPOR. Sırbistan'da eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in iktidardan indirilmesinde büyük rol oynayan OTPOR'un Türkiye'deki şubesi olan Genç Siviller, AKP'nin bugüne kadarki en büyük destekçileri oldular. Gezi Parkı eylemlerine “mesafeli” duran Genç Siviller yargı ve orduya karşı yaptığı sansasyonel eylemlerin hiçbirini Gezi Parkı için yapmadı. Üstelik yayımladıkları son bildiride, Başbakan Erdoğan'dan yalnızca “gençleri anlamasını” istediler. Bildiride “Bugün Ortadoğu’dan Afrika’ya, oradan Orta Asya’ya onlarca ülkeye ilham veren bir demokrasimiz var. Asırların ezikliğinin yerini alan bir özgüvenimiz var. Bizi izleyenleri üzmeyelim” denildi.