Akdeniz İçin "Sembolik" Birlik

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin, Akdeniz İçin Birlik Projesi konusunda yaptığı açıklamada, “zirve sembolik önem taşıyor” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Dün haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Akdeniz İçin Birlik Projesi konusunda "Ankara'nın endişelerinin büyük ölçüde giderildiği"ni söyledi. Proje'nin ortaya çıkış biçimi hakkında Ankara'nın tereddütleri olduğunu hatırlatan Özüergin "geçen süre zarfında birçok toplantı yapıldı. Bu tereddütlerimizin çok büyük ölçüde giderildiği, biraz önce bana ifade edildi" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı G-8 zirvesinden aradığını anımsatan Özügergin, "edindiğim izlenim, Sayın Başbakanımızın tereddütlerini giderici mahiyette gerekli açıklamaların geldiği yolunda" diye konuştu.

Özügergin "sembolik anlam taşıyan zirveye, Türkiye gibi Akdeniz'de ağırlığı olan bir ülkenin katılmasının daha doğru olacağı değerlendirmesi yapıldığı için, şu aşamada katılıyoruz" ifadesini kullandı.

Ancak, Özügergin'in açıklamalarının aksine, zirve, sembolik öneminin ötesinde, Fransa liderliğinde AB'nin Akdeniz ülkelerine yönelik etkinliğini artırma girişimi olarak değerlendiriliyor.

Hatırlanacağı gibi, Sarkozy'nin Türkiye için AB üyeliği yerine Akdeniz Birliği'ni alternatif olarak ortaya koyması, kamuoyunda tartışmaya yol açmıştı. Erdoğan, Türkiye'nin Akdeniz Birliği'ni Avrupa Birliği'nin alternatifi olarak görmediğini dile getirmişti. Bu nedenle, Türkiye, zirveye daha çok sembolik önem atfetmeyi tercih ediyor.