Afrika Birliği Başkanı NATO'ya askeri müdahale çağrısında bulundu

Afrika Birliği Başkanı NATO'yu Mali'ye müdahaleleye çağırdı

Afrika Birliği Başkanı Thomas Yayi Boni, Kanada Başbakanı Stephen Harper ile düzenlediği ortak basın toplantısında, NATO'nun Mali'ye müdahalede yer alması gerektiğini ve Afrika gücünün de, Afganistan'da olduğu gibi, NATO'nun açtığı yoldan ilerleyeceğini söyledi.

Kanada Başbakanı ise Mali'ye doğrudan bir müdahalede bulunmayı düşündümediklerini ifade etti. Harper, açıklamasında Ottawa'nın Mali'ye yalnızca “insani yardım” gönderebileceğini ve Mali'nin “istikrara” kavuşması için NATO müttefikleri ve “Afrika'nın dostları” ile diplomasi yürüteceğini belirtti.

Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay daha önce yaptığı bir açıklamada, ordunun silahlı İslamcı gruplar karşısında güçlendirilmesi için Kanada'nın Mali'ye askeri eğitmen gönderebileceğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinin İslamcı grupların elinden alınması için Afrikalıların öncülüğünde bir askeri gücün Mali'ye gönderilmesini onaylamıştı. Buna göre, askeri güç, bölgenin “teröristlerden, aşırılardan ve silahlı gruplardan” temizlenmesi için Mali hükümetine “gerekli bütün yardımları” sağlama konusunda ilk etapta bir yıllık görev alması planlanmıştı.

Bununla birlikte, 15 Güvenlik Konseyi üyesininin, askeri müdahaleleden önce siyasi yolların tüketilmesi ve herhangi bir saldırıdan önce askeri planların onaylanması gerektiğini belirtiyor.

Mali eski Başbakanı Cheick Modibo Diarra geçen Eylül ayında BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu ülkesine müdahale etmeye çağırmıştı. Diarra, "Ulusal birlik ve toprak bütünlüğümüzün korunması için uluslararası toplumun harekete geçmesini istiyor ve Birleşmiş Milletleri askerlerimize yardım etmek üzere Mali'ye askeri müdahalede bulunmaya davet ediyoruz" diye konuşmuştu.

Ülkenin kuzeyi ise El Kaide bağlantılı grupların kontrolünde şeriatla yönetiliyor. Batı Afrika ülkelerinin ise ordunun yeninden yapılandırılması ve askeri operasyonların desteklenmesi için 3,300 kişilik bir askeri gücü Mali'ye göndermek için hazırda beklettiği belirtiliyor.

(soL- Dış Haberler)