Afganistan’da kirli seçim oyunları

<strong></strong>Afganistan 20 Ağustos’taki seçime hazırlanırken şimdiden seçim pusulaların çalındığı iddia ediliyor. ABD, Taliban ve savaş ağalarının dahil olduğu seçimden işgal altındaki Afganistan’da adil ve özgür seçim hayalleri yine boşa çıktı.

ABD 11 Eylül saldırılarının ardından 2001 yılında girdiği Afganistan’da Taliban’ı devirerek ülkeye özgürlük getireceğini söyledi. Geçen sekiz yılın ardından Taliban gücüne güç katarken işgalde tüm yıkıcılığıyla devam etti. Şimdi ise Afgan halkı işgalden sonraki ikinci genel seçimlere hazırlanıyor. Kukla lider Hamid Karzai, bir dönem daha göreve aday ve seçiminin en büyük favorisi. Hamid Karzai'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde 30'dan fazla rakibi var. Bu rakipler arasında, Karzai'nin eski bakanlarından ikisi de bulunuyor.Karzai'nin en büyük rakibi ise son haftalarda cumhurbaşkanının oy oranını yüzde 50'nin altında ikinci tura kalma şansını artıran eski dışişleri bakanı Abdullah Abdullah. Abdullah’a Batı’dan büyük destek var.

Oylar çalınıyor
17 milyon Afgan halkının sandık başına gideceği 20 Ağustos’taki genel seçimlerde işbirlikçi, Batı yanlısı adaylar dışında üç özne daha var. ABD, Taliban, savaş ağaları. ABD savaş ağalarıyla birlikte seçimlere müdahale ederken seçimden önce şaibeli hale gelen seçimde ABD tezgahının olduğu da söyleniyor.Afganistan’da analistler şimdiden oyların çalındığı, hayalet seçmen kayıtlarının olduğunu, fazla oyların olduğunu söylüyor. Kabil Üniversitesi’nden Vadir Safi, oyların satıldığını ve çalındığını söyledi.

Savaş ağaları da seçimde
Afganistan’da 34 eyalet savaş ağalarının kontrolünde. Cumhurbaşkanı adayları da savaş ağalarını ikna edebilmek için türlü oyunlar döndürüyor. Türkiye’deki sürgünden dönen Özbek savaş ağası Raşim Dostum’da seçimin seyrinde kilit rol oynayacak isimlerden biri. General Dostum, Hamid Karzai'ye destek veriyor. Pakistan’ın güneybatısındaki eyaletlerde ise muhafazakar Paştun erkekleri eşlerine vekaletle oy verdirttirecek. Böylece Afgan kadının oyu Paştun kabilesinin istediği adaya gidiyor. Ayrıca Devlet Başkanı Hamid Karzai seçimlerde azınlıktaki Şiilerin oyunu alabilmek için erkeklerin karılarına tecavüz etmesine göz yuman yasal düzenlemeye onay verdi.

Taliban’dan seçim boykotu
Afganistan’daki şiddet olayları son sekiz yılın en yüksek seviyesine çıkarken Kabil hükümeti seçim sürecinde Taliban’la ateşkes yapmaya çalışsa da başarılı olamadı. Taliban militanları ilk kez seçim merkezlerine saldırma tehdidinde bulundu. Taliban halkı tehdit ederek seçime boykot çağrısı yapıyor. Yerel Taliban unsurlarından bazıları ateşkesi kabul etse de, aşırı dinci örgütün merkezi yönetimi, “Seçimlerde oy verenlerin mürekkepli parmaklarını keseceğiz” açıklamasını yaptı. Dün ABD askerleri Taliban’ın dükkanlara astığı tehdit mektuplarını topladı. Hükümetin ise cumhurbaşkanlığı ve vilayet yönetimleri için yapılacak seçimler sırasında tüm güvenlik güçlerini seferber etmesi bekleniyor.Seçimler sırasında güvenliği muhtemelen yaklaşık 200 bin Afgan ve 100 bin NATO askeri sağlayacak.

BBC’den demokrasi övgüsü
BBC, seçimlere arkasında ABD’nin olduğu hileleri göz ardı ediyor. İran’daki 12 Haziran’da gerçekleşen seçimlerde hile iddialarını onlarca haberle duyuran BBC, Afganistan’daki kirli seçim oyunlarına ise girmek yerine bol bol ABD destekli adayların renkli kişiliklerini tanıtıyor. BBC Kabil muhabiri Ian Pannell ise Batılı ülkelerin yetkililerinin Afganistan'da demokrasinin yeşerdiğine inandıklarını belirtiyor.
(soL-Dış Haberler)