Afganistan: ‘90 sivil öldürüldü’

ABD Afganistan'da Taliban'a karşı yürüttüğü savaşta her geçen gün gerilerken, milis öldürmek için sıklıkla düzenlenen hava saldırılarının hedefleri siviller oluyor. Geçen hafta düzenlenen saldırıda 90 sivilin öldüğü ise Afgan hükümeti tarafından da rapor edildi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD güçlerinin 22 Ağustos'ta 90 sivilin ölümüne neden olan hava saldırısına dair raporlar bir bir açıklanıyor. Pentagon'un saldırıda sadece 5 sivilin öldüğünü iddia etmesi üzerine Afganistan'daki BM Yardım Misyonu (UNAMA) bölgede incelemelerde bulunmuş ve hafta içinde 90 sivilin öldürüldüğünün doğru olduğuna dair bir rapor sunmuştu. Dün ise Afgan hükümeti yetkililerinin yapmış olduğu incelemelerin raporu yayınlandı. Yayınlanan raporla Pentagon ikinci kez yalanlanmış oldu. Afgan hükümeti 15 kadın ve 60 çocuğun ölümüne neden olan saldırıya dair araştırmanın raporunda saldırıda ölenlerin sayısının Pentagon'un iddia ettiğinin aksine 90 olduğunu bildirdi.

Amiral Michale Mullen Pentogan'da konuyla ilgili bir toplantıdan sonra yaptığı açıklamada "BM ve Afgan hükümetini raporlarını gördüm ancak böyle bir olayın olmadığına dair tartışmalar hala devam ediyor" dedi. Afganistan'ın doğusundaki ABD askerlerine komuta eden Tümgeneral Jeffrey J. Schlosser'ın da bir rapor hazırlayacağını ve onu bekleyeceklerini bildiren Amiral, araştırma için Afganistan'a ek birlik gönderileceğini de ekledi.

Milis avı gözlerini kör etti
Geçen hafta düzenlenen saldırı, Amerika'nın Afganistan'da Taliban milislerine yönelik savaşında köşeye sıkışmasının bir göstergesi olan yoğun hava saldırılarından biriydi. Ülkede bulunan ABD askerlerinin sayısının artırılması bile gündeme gelmişken ABD'nin bu tür bir iddiadan temiz çıkması beklenmiyor. Nitekim saldırının yanlış bir istihbarat sonucunda gerçekleştiği iddiası da ABD'nin bölgeye istihbarat anlamında hakim olması nedeniyle inanılması güç iddialar arasında yer alıyor. Son zamanlarda artan hava saldırıları nedeniyle sivil ölümlerin artması da Afgan hükümetinin koalisyon güçleri için ek önlemler almaya yöneltti.