Afgan ölümlerinden NATO kuvvetleri sorumlu

Afganistan’ın Lashkar Gah kentinde güvenlik güçleri ile Taliban arasında yaşanan çatışmada NATO kuvvetleri hedef şaşırınca dört Afganistan askeri öldü, altı asker de yaralandı.

Yetkililer Taliban militanlarının üzerlerinde bulunan bombalarla, Birleşmiş Milletler bürosuna ve Afganistan Hükümetine ait bir konuk evine baskın yaptıklarını belirtti. NATO kuvvetleri tarafından desteklenen Afganistan güçleri Taliban militanlarının saldırısına uğradı. Saldırı sırasında Afgan askerlerini koruyan NATO kuvvetlerinin açtığı ateş, dört Afganistan askerinin ölümüne altısının da yaralanmasına yol açtı.

Wardak valisi sözcüsü Shahedullah Shahed “Olayın nedenlerini bilmiyoruz fakat birliklerin kendi güvenlik noktalarını vurmuş olmalarından dolayı dört askerin öldüğü bu olay oldukça üzücüdür” dedi.

Shahed baskının olduğu yerin yeni kurulmuş alanda bulunan bir Afgan ordusu karakolu olduğunu belirtti.

NATO Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF tarafından yaşanan olaya dair yapılan açıklamada olay “dost ateşi vakası” olarak tanımlandı. ISAF sözcüsü Nico Melendez ise konuyu savunma bakanlığı ile birlikte araştırdıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz Cuma günü yaşanan bir başka olayda ise NATO kuvvetlerinin ateş açtığı bir takside iki sivil hayatını kaybetti.

Cumartesi günü saat bir sularında ise sekiz saat süren bir çatışma sonucunda bölge polis şefi Abdul Jabar Khan’ın yaptığı açıklamaya göre aralarında grup liderinin de bulunduğu sekiz kişilik bir militan grubu etkisiz hale getirildi.

(soL – Haber Merkezi)