Açılım IMF Raporunda

IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye-Ermenistan açılımı “Ermenistan ekonomisi Türkiye’yle sınırlarının açılmasından yarar sağlayabilir” ifadesiyle yer aldı.

IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nun “Orta Vade: Potansiyel Büyümeyi Yükseltme” başlıklı bölümünde, “Su kaynaklarının yukarı bölümünde bulunan ülkeler (Kırgız Cumhuriyeti ve Tacikistan), mevsimlik ihracat için olanlar dahil, aşağı bölgelerdeki tarım bölgelerinin sulama gereksinimlerine karşı dengelenmesi gereken önemli bir hidroenerji potansiyeline sahiptir. Ermenistan ekonomisi Türkiye’yle sınırlarının açılmasından yarar sağlayabilir” denildi.

Raporda derin bir küresel ekonomik durgunluktan sonra, 2010’da, geniş çaplı kamu müdahalesi talebi destekler ve finansal piyasalardaki belirsizlik ve sistemik riskleri azaltırken, dünya ekonomisindeki büyümenin pozitife geçmesinin beklendiği belirtildi. Raporda, “Toparlanmanın yavaş olması bekleniyor, finansal sistemlerdeki zayıflık sürerken, kamu ekonomi politikalarından gelen destek, tedrici olarak geri çekilmeli. Varlık fiyatlarındaki tahribatla sıkıntıya uğrayan hanehalkları, yüksek işsizlikle mücadele ederken tasarruflarını da yeniden oluşturmaya devam edecek” denildi. IMF raporunda küresel ekonomik etkinliğin bu yıl yüzde 1 oranında daralması, 2010’da dünya ekonomisinde yüzde 3 dolayında büyümesi tahmini yinelendi. Rakamların kriz öncesi ulaşılan rakamların bir hayli altında olduğu da kaydedildi. Raporda özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

"Ermenistan diğer bölge yoksullarına göre iyi"
“-Dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi küresel finansal ve ekonomik kriz Orta Doğu ve Orta Asya bölgesi üzerinde olumsuz etkilerde bulundu.

-2010’da, daha yüksek petrol fiyatları ve küresel talepte yeniden ortaya çıkacağı önceden kestirilen artışla birlikte petrol gelirleri artacak, petrol ihracatçılarına uluslar arası rezerv pozisyonlarını yeniden inşa etmesine izin verecek. Rakam 100 milyar dolardan fazla olacak. Körfez İşbirliği Konseyi’nin dünya ithalatındaki payının 2008’deki yüzde 2.7 düzeyinden, 2010’daki yüzde 3.2 düzeyine artışıyla birlikte bölgenin küresel talebe katkısı yüksek kalmayı sürdürecek.

-Küresel piyasalarla daha fazla entegre olmuş Ermenistan’ın bu yıl yüzde 15’ten fazla bir daralmaya katlanması olası. Ermenistan’da üretim diğer ülkelerden daha keskin bir şekilde düşecek, ancak ülke aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda, dışarıdaki vatandaşların gönderdiği fonlar ve inşaat patlamasının ateşlemesiyle daha hızlı bir büyüme elde etmişti. Bu yılki düşüş dahil, son beş yıla genel olarak bakıldığında Ermenistan’ın kümülatif büyüme performansı, diğer enerji ithalatçısı ülkelere göre bir parça daha güçlü oldu.

-Ermenistan’ın gelecek yıl yüzde 1.2 büyümesi bekleniyor. Bölgede 2008 yılında yurtdışındaki vatandaşları, Ermenistan’a 1 milyar dolar, Azerbaycan’a 1.5 milyar dolar, Gürcistan’a 732 milyon dolar, Kırgız Cumhuriyeti’ne 1.2 milyar dolar, Tacikistan’a 2.1 milyar dolar fon göndermişti.”

(soL - Haber Merkezi)