ABD'yi sevindiren Rus başarısızlığı

Rus donanmasının nükleer yenileme kapsamında test edilen füzesi Bulava son denemede de başarısız oldu. Sonuçlar Rusya'nın nükleer caydırıcılığının zayıfladığını gösteriyor.

Rus donanmasının denizden kullanılan stratejik nükleer sistemlerinin bir parçası olan Bulava füzesinin başarısızlıkla sonuçlanan denemeleri, Rusya’nın nükleer gücünün zayıfladığı izlenimine neden oldu.

Bugüne kadar yapılan 11 testin 6’sında başarısız olunurken, son testten de teknik bir nedenle sonuç alınamadığı bildirildi. Füze, nükleer denizaltı Dmitriy Donskoy’dan fırlatıldıktan 28 saniye sonra infilak etti. Rus Savunma Bakanlığı’nın da onayladığı başarısızlık Rusya’nın nükleer caydırıcılık konusunda inandırıcılığını yitireceği yorumlarına neden oldu. Bağımsız bir Rus askeri uzmanı olan Pavel Felgenhauer, füzenin daha ilk aşamada infilak etmesinin çok büyük bir başarısızlık olduğunu belirterek “Sonuçta nükleer silahların sadece caydırıcı bir etkisi vardır. Çalışır durumda olmasalar, çalışıyormuş gibi gösterilirseler bile yeterince caydırıcıdır, ancak Bulava’da böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

Hükümetin savunma sanayi komisyonundan yapılan bir açıklamaya göre ise durum aslında o kadar da umutsuz değil. Projenin iptal edilmesinin söz konusu olmadığı belirtilirken, bu tür sorunlar varken yeni füzelerin denemesinin yapılmayacağı da vurgulandı.

Birbirinden ayrı 10 nükleer savaş başlığıyla donatılabilen Bulava füzesi 8 bin km’lik bir menzilde etkili olabilecek.

Yenileme çalışmaları
Bulava füzesinin başarısız denemeleriyle gündeme gelen Rusya, Sovyetler Birliği döneminden kalma füzeleri ve birtakım savunma sistemlerini yenilemede çok da başarılı olmadığı izlenimini uyandırdı. Savunma Sanayi bütçesinin yüzde 40’ını ayırdığı Bulava füze denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanması Rusya’nın ABD karşısında bir savunma zayıflığıyla yüz yüze olduğu yorumlarına da neden oldu. Felgenhauer “Rusya Sovyet yapımı stratejik gönderim sistemlerini değiştirirken yaşadığı sıkıntılar nükleer gücünün sorgulanmasına neden oldu” derken, Rusya füze sistemleri komutanı General Nikolay Solovstov, nükleer cephanelikteki yenileme çalışmalarının 2010 itibariyle tamamlanacağını ileri sürdü.

'Mühendisler emekli oldu'
Fransızca yayımlanan aylık Defence and International Security adlı derginin editörü Joseph Henrotin de bu tür teknik sorunların nedeninin Sovyetler Birliği döneminde başarılı çalışmalarda bulunan mühendis kadrosunun önemli kısmının emekliye ayrılmaları olabileceğini belirtti.

Rus istihbarat servisi, füze denemelerindeki başarısızlığın ABD kaynaklı bir sabotaj nedenine bağlı olma ihtimalini kesinlikle reddederken, üretimde cezai ihmal nedeniyle yaşanan teknik sorunlar olabileceğini ve bunun da aslında bir nevi ‘sabotaj’ olduğunu dile getirdi.