ABD’nin uçak gemilerini geri çağırması Türkiye’yi 'kızdırdı'

ABD’nin Suriye kıyılarına konuşlandırdığı iki uçak gemisini ABD’ye geri çağırdığı bildirilirken, Türk yetkililerin karara “öfkeli” olduğu belirtildi.

Suriye kıyılarına demirleyen iki ABD uçak gemisinin “bölgedeki tansiyonu düşürmek üzere” ABD’ye geri gönderildiği bildirilirken, kararın bölgede askeri bir güç olarak bulunmasını isteyen Türkiye’yi kızdırdığı belirtildi.

Olası bir askeri müdahale için Suriye kıyılarına konuşlandığı iddia edilen USS Eisenhower uçak gemisi ve USS Iwo Jima Amphibious Ready Group ve ona bağlı 2500 deniz piyadesinin ABD’ye geri çağrıldığı belirtildi.

ABD’nin Suriye’ye yönelik kimyasal silah provokasyonu yeniden gündeme getirmesinin ardından, 8 bin personel ve 70 savaş uçağı taşıma kapasitesine sahip Eisenhower isimli uçak gemisi Aralık ayının ilk haftası Suriye kıyılarına konuşlanmıştı. Suriye yönetiminin elinde olduğu iddia edilen kimyasal silahları kullanması durumunda, ABD öncülüğünde bir dış müdahalenin “günler içinde” gerçekleşebileceği ifade edilmişti.

Türk yetkililer “öfkeli”
ABD’nin iki uçak gemisini Suriye sınırından çekme kararı ise Türk yetkilileri “kızdırdı.”

Russia Today’in aktardığı habere göre, İsrail merkezli DEBKAfile’a konuşan ismi belirtilmeyen bir Türk yetkili, ABD’nin uçak gemilerini çekme kararı ile ilgili olarak “bunu anlamak gerçekten çok güç ve Ankara için kabul edilemez” dedi.

Haberde, ABD’nin bölgedeki taşeronları Türkiye, Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan’dan kararla ilgili resmi bir açıklama gelmediği belirtilirken, DEBKAfile, Türk yetkililerin ABD’nin hamlesine ilişkin olarak çok “üzgün” olduğunu ifade etti.

Haberde ayrıca, ABD’nin Türkiye’ye Patriot savunma sistemi göndererek “Türkleri yatıştırmayı umduğu” ifade edildi.

(soL- Dış Haberler)