ABD'nin Somali'ye desteği: ekmek arasında işgal

ABD Somali'deki açlık üzerine "zavallı Afrikalılar'a yardım" propagandasını artırıp yiyecek yardımını ön plana çıkarırken, ülkedeki askeri varlığını güçlendiriyor. CIA ajanlarının cirit attığı Mogadişu'da, Somali hükümetini kuşatmak ve petrolü ele geçirmek için savaş planları yapılıyor.

ABD'nin solcu The Nation dergisinde Jeremy Scahill imzasıyla çıkan haber, Somali'de insani yardım kisvesi altında bir işgal gerçekleştirildiğini gözler önüne seriyor. Mogadişu'daki Aden Adde Uluslararası Havaalanı'nın bir bölümünü karargâh olarak kullanan CIA ajanları, Somali hükümeti tarafından korunuyor. Dört ay önce yapımı biten havaalanı, Obama yönetiminin ülkedeki askeri operasyonlarının merkezi konumunda.

Scahill'in haberine göre Somalili hükümet görevlilerini yetersiz buldukları için genelde onlarla değil, Somali istihbaratıyla muhatap olan CIA ajanları, bir yandan Kenya'dan zorla teslim alınıp Somali'ye getirilen tutsakları sorguluyor, bir yandan da ülkenin güneyinde etkili olan İslamcı örgüt El Şebab'la çatışmayı sürdürüyorlar.

Tutsakları nemli, iğrenç, fare ve böcek istilasına uğramış daracık hücrelerde tutan CIA ajanlarına dair devlet bakanı Abdulkadir Muallim Nur, "daha fazla terör karşıtı ABD gücü gelsin yoksa ülkemiz ele geçirilecek" yorumunda bulundu. ABD CIA eliyle Somali'yi bu korkulardan kurtarıp bizzat kendisi ele geçirmek niyetinde.

AMISOM güçleri de saldırıyor
AMISOM, yani Somali'deki Afrika Birliği Misyonu birlikleri de Güney Somali'yi bombalıyor. Özellikle de sivillerin yoğun olarak bulunduğu Şebab'ın kontrolündeki bölgelerde. Pentagon da Somalili olmayan Afrikalı güçlere yapacağı yardımı arttıracağını bildirdi. Bir sonraki döneme 75 milyon doları aşkın bir bütçeyle girecek olan ABD henüz saldırılarında hedef tutturabilmiş değil. Somali'deki askeri gücünü arttıracak olan ABD'nin sözcüleri gardlarını indirmeyeceklerini ve gerekirse daha fazla insansız uçak ve daha fazla istihbarat gücüyle saldıracaklarını söylüyorlar.

Körfez Savaşı'nda yapamadıklarını şimdi yemek götürerek yapıyorlar
Dergideki haberde ayrıca Illinois Üniversitesi'nden tanınmış hukukçu Francis Boyle'un görüşlerine de yer veriliyor. Boyle, ABD'nin El Şebab'ı Somali'nin doğalgazını çalmak için bahane ettiğini, Körfez Savaşı'ndan hemen önce dört ABD'li petrol şirketinin Somali'de bulunduğunu söylüyor. Hemen ardından aç Somalilileri doyurmak bahanesiyle işgale kalkışan Bush'un püskürtüldüğünü, şimdi de ABD'nin bir zamanlar kovulduğu kapıdan geri girmeye çalıştığını söyleyen Boyle, “Önemsediğimiz tek şey petrollerini çalmak” diyerek ABD'nin yardım adı altında neyi amaçladığını özetliyor.

(soL - Dış Haberler)