ABD'nin Küba'ya 'SMS' komplosu

Fidel Castro'yu öldürmek için 50 yılda yaptığı 638 suikast planı boşa düşen CIA, parvan bir kurum üzerinden, Küba’da gizli bir sosyal paylaşım ağı kurarak ayaklanma çıkarmaya çalışmış.

(soL - Dış Haberler) ABD hükümetinin Küba’da siyasi bir ayaklanma çıkarmak ve ülkedeki sosyalist hükümeti yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir kısa mesaj servisi oluşturduğu iddia ediliyor. Associated Press haber ajansında dün yayımlanan habere göre ZunZuneo programı adı verilen ve Küba’daki internet filtrelerini delmeyi başarın bu servis, “yoksul ülkelere insani yardım yapmakla” görevli ancak aslında CIA’in paravan örgütü olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse ediliyordu. Ancak bu ücretsiz servisin ABD tarafından desteklendiğini bilmeyen onbinlerce Kübalı gencin de paylaşım ağına abone olmuştu.

İddiaya göre, Küba’nın devlete ait telekomünikasyon şirketi Cubacel’in bir çalışanından elde ettiği çok sayıda telefon numarasını kullanan USAID ve müteahhit ekibi, 2010’dan itibaren ZunZuneo ağı üzerinden futbol ve müzik gibi “siyasi olmayan içerikte” paylaşımlarda bulunmaya başladı. AP’nin ele geçirdiği USAID belgelerinde ABD’li örgütün, ZunZuneo ağı önemli bir kitleye ulaştığında daha siyasal içerikli metinler göndermeye başlamayı ve Raul Castro yönetimine karşı siyasi gösterileri ateşlemeyi ve gençlerin “devlet ve toplum arasındaki güç dengesini yeniden müzakere etmelerini sağlamayı” planladığı belirtiliyor. Ancak ZunZuneo 2012 ortalarında, tam da 40 binden fazla üyesiyle “zirvede olduğu bir dönemde” USAİD’ın proje için ayırdığı bütçenin tükendiğini belirtmesiyle aniden kayboldu.

AP belgelerine göre, 2010 tarihli bir toplantı kaydından USAID bu projede ABD hükümetinin adının hiç bir şekilde geçmemesi gerektiğini vurguladı. USAID bu nedenle Küba istihbaratına izini kaybettirmek ve sosyal ağ ile ilişkisini gizlemek için Cayman Adaları’ndaki bir banka hesabı üzerinden bir paravan şirketler ağı kurdu. Hatta bu paravan şirketkeri gerçek işletmelermiş gibi göstermek için sahte reklamlar kullandı.

O komployu hatırlattı
AP belgeleri akıllara Aralık 2009’da tutuklanan ABD’li müteahhit Alan Gross’u getirdi. Küba yöntimi bu sosyal ağ açılmadan hemen önce USAID için çalıştığı belirtilen Alan Gross’u ülkedeki karşı-devrimci gruplara uydu bağlantısı kurulmasına yarayan teknik teçhizat ve çeşitli casusluk aygıtları verdiği gerekçesiyle tutuklamıştı.