ABD'nin kara defteri 'çok kabardı'

ACLU tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin tuttuğu "terör izleme listesi"nde yer alanların sayısı 1 milyonu aştı.

soL (DIŞ HABERLER) Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), ABD hükümeti tarafından tutulan "terör izleme listesi"nde yer alanların sayısının 1 milyonu aştığını açıkladı.

ACLU Teknoloji Direktörü Barry Steinhardt tarafından yapılan açıklamada, "Bu 'milyonluk' liste, hükümetin güvenlik anlayışındaki temel sorunu mükemmel biçimde gözler önüne seriyor: Liste adil değil, kontrolden çıkmış durumda, tamamen kaynak israfı ve aslında masum olan pekçok kişinin kişilik hakları üzerinde tehdit oluşturuyor" ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı George Bush, 2003 yılında tüm terör listelerinin tek bir veritabanında toplanmasını istemiş ve mevcut liste oluşturulmuştu. Listeyi, ABD Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) bağlı "Terörist İzleme Merkezi" tarafından takip ediliyor ve güncelleniyor. ACLU'nun açıklamasına itiraz eden FBI, gerçek rakamın 400 bin olduğunu iddia ediyor.

ACLU'nun verilerine göre, ABD "iç güvenlik örgütü" olan FBI'nin listesinde yer alanların yüzde 95'i, ABD vatandaşı olmayan ve ABD'de ikamet etmeyen kişilerden oluşuyor.