ABD'den Türkiye ve Suudi Arabistan'a büyük silah satışı

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Suudi Arabistan ve Türkiye ile büyük bir silah satışı anlaşması yaptığını duyurdu.

Ajans'ın haberine göre Suudi hükümeti, erken uyarı ve kontrol sistemlerindeki güncelleme için 2 milyar dolarlık bir talepte bulundu. Suudi askeri kuvvetleri Boeing tarafından üretilen komut ve kontrol uçaklarını kullanıyor.

Güncellemeler haberleşme cihazları, yedek ve onarım parçaları, destek ekipmanları, Görev Planlama Sistemi, teknik dokümantasyon, personel eğitimi ve eğitim ekipmanları gibi başlıkları kapsıyor.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, yapılacak satışın Ortadoğu'daki siyasi istikrar için önemli bir güç olmaya devam eden dost ülkelerin güvenliğini artırmak adına olumlu olduğunu belirtti.

Boeing, bahsi geçen anlaşmanın ana yürütücü olacak. Şirket, 6 Ağustos tarihinde, NATO ile 250 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Ajans ayrıca, Türkiye ile de orta menzilli füzeler ve ilgili ekipman için tahmini 320 milyon dolar değerinde bir satış konusunda anlaştığını belirtti.

Füzelerin Türkiye'nin F-16 filosunda kullanılacağı, ancak F-35 filosuyla da kullanımının uygun olduğu duyuruldu.