ABD'den 'saldırgan çıkarlar' ofisi

İran'a karşı saldırgan bir kampanyada başı çeken ABD, ülkede bir çıkarlar ofisi kurmayı planlıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Uranyum zenginleştirme programı nedeniyle İran'a sürekli saldırı tehdidinde bulunan ABD, ülkede bir çıkarlar ofisi kurmaya hazırlanıyor.

İran'da 30 yılı aşkın süredir diplomatik bir merkezi bulunmayan ABD, ofisin kurulmasıyla birlikte vize işlemlerini bu ofis üzerinden yürütecek. Tahran'da bulunan İsviçre Büyükelçiliği'nin kurulacak ofise destek vereceğini düşünen Amerikan hükümeti, bu şekilde şimdiye kadar İran'da bulunan ABD vatandaşlarının işlerini de devralmış olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, İran'da çıkarlar ofisi açma kararına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Öte yandan, önceki gün imalı bir açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Sadece daha fazla İranlının ülkemize girmesini istiyoruz" dedi. Rice, "İran halkına ulaşmaya çalışıyoruz, onlarla daha fazla iletişime girmek istiyoruz" diye konuştu.

İran'a yaptırımlarda sertlik oranı arttı
Öte yandan uranyum zenginleştirme programı nedeniyle İran'a yaptırım kararı alan ve bu çerçevede, İran'ın en büyük bankası Bank Melli'nin Avrupa'daki hesaplarını donduran AB ülkelerine İran hükümetinden yanıt geldi.

Karar hakkında konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, bu yaptırımların kendileri için yeni teknolojiler geliştirmek adına yeni bir motivasyondan başka bir anlama gelmediğini açıkladı. Hüseyni, AB'nin İran'ı karşılarına alarak sorunları aşmaya çalışmasının "tutarsızlıktan başka bir anlama gelmediğini" belirtti.

Fransa: "ABD'leşme" yolunda devam
Fransa ise yaptırım kararı alan AB ülkeleri arasında en saldırganı olmaya devam ediyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran üzerinde uygulanan uluslararası baskının AB yaptırımlarıyla sınırlı kalmamasını istedi. Tahran'nın nükleer faaliyetlerini durdurması için baskının devam etmesi gerektiğini belirten Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pascale Andreani, AB ülkeleri olarak Bank Melli'nin hesaplarını dondurmakla oldukça doğru bir karar aldıklarını belirtti.

AB ülkeleri Pazaretsi günü İran bankası Melli'nin Londra, Hamburg ve Paris'teki mali işlemlerini dondurma kararı almıştı.