ABD'den gençliğe "devrimci" destek!

Mısır'da isyanı başlatan örgüt olduğu kabul edilen 6 Nisan Hareketi isimli gençlik örgütünün ABD ile bağlarına dair önemli veriler ortaya çıkmış durumda.

Mısır'daki Hüsnü Mübarek karşıtı halk isyanının başlangıcı sayılan 25 Ocak 2011 tarihli ilk protesto gösterisinin çağrıcısı ve örgütleyicilerinin gençler olduğu ilan edilmişti. İlerleyen günlerde, internetteki çeşitli sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla iletişim kurarak etkin olmaya çalışan bu hareketlere atıfla, Mısır'da Mübarek'in devrilmesine yol açan halk isyanı, "Twitter devrimi" veya "Facebook devrimi" olarak adlandırılmaya, bu gençlik hareketleri öne çıkarılmaya başlandı. İnternetin gücüne dair sayısız haber ve yorumun ortaya salınmasında Batı medyasının rolü dikkati çekecek ölçüde göze batıyordu.

Batı medyasının, internetin geleneksel medyanın yerini almaya başladığı yönündeki yakın döneme damgasını vuran tartışmalara neredeyse çanaklık edecek, internet iletişiminin örgütlenmede olduğu kadar asıl haber kaynağı haline geldiği yönündeki kanaatlerin ağırlık kazanmasına yol açacak bir sürecin de sürükleyicisi olması ilgi çekiciydi.

İnternet üzerinden "örgütlenip" yılların diktatörlerini devirme fikri fazlasıyla ilgi çekip heyecana yol açtı. Fakat Mısır’daki ayaklanmalarda etkili oldukları iddia edilen "gençlik hareketleri"nin öne çıkarılmasına yönelik bu çaba önemli soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Halk isyanının sürükleyicisi olarak gösterilen, oldukça küçük ve herhangi bir siyasi geleneği ve kökeni bulunmayan bu gençlik hareketlerinin arasında ismi en çok anılan ise 6 Nisan Gençlik Hareketi oldu.

6 Nisan Gençlik Hareketi
Mısır'ın, sanal ortamda boy gösteren gençlik hareketlerinin ilki ve en büyüğü olan 6 Nisan Hareketi, başlangıçta, Mısır'ın el-Mahalle sanayi kentindeki işçilerin taleplerinin desteklenmesi amacı güttüğü görüntüsü veren bir Facebook sayfasının 6 Nisan 2008 tarihinde oluşturulması ile etkinlik kazandı. Mısır’ın tekstil endüstrisinin yoğunlaştığı yerleşim yerlerinden biri olan El Mahalle şehri 2006 yılından sonra grevlerle sarsılmaya başlamış, isyan eden halk güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Grevler ve çatışmalar, Mısırlı gençler arasında da heyecan uyandırmıştı.

Oluşturulan Facebook sayfasındaki işçilerle dayanışma çağrısı Mısırlı gençler arasında kabul gördü. Başlangıçta işçilerle dayanışma amacıyla kurulmuş görüntüsü veren grubun Facebook sayfası bu tarihten sonra belirli bir etkinlik gösterse de, asıl 2011'in Ocak ayında başlayan halk isyanı günlerinde büyüdü ve 300 bin üye, 500 bine yaklaşan ziyaretçi sayısına ulaştı. Sanal dünya dışında etkisiz, siyasi olarak köksüz ve deneyimsiz, eğitimli gençlerden oluşan 6 Nisan Hareketi'nin kullandığı temel motifler arasında, "özgürlük" ve "insan hakları" ağırlıkta idi. Harekete başlangıçta işçilerle dayanışma amacıyla dahil olan yüz binlerce Mısırlı genç, ciddi bir belirlenme süreci ile karşı karşıya kaldı.

6 Nisan Hareketi'nin, faaliyetlerini sadece sanal ortamda sürdürmekle kalmayıp sokağa taşıdığı görüldü. Üyeler, 25 Ocak tarihli protesto gösterisinden önce Mısır'ın fakir mahallelerinde "yasal haklar konusunda bilgilendirme faaliyetleri"nde bulundu ve 25 Ocak tarihli gösteriye halkın katılımını teşvik etmek için 50 bin el ilanı dağıttı.

Yine Batı medyasının öne çıkardığı "Mısır devrimi kahramanı" Google çalışanı Wael Ghonim de, kendisinin kurduğu ayrı bir "dayanışmacı" Facebook grubu olmasına rağmen tutuklanıp serbest bırakılmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, 6 Nisan Hareketi'ni desteklediğini açıklamıştı.

"Mısır halkı uyanık olsun"
6 Nisan Hareketi'nin dikkat çeken özelliklerinden biri, Sırbistan’da Slobodan Miloseviç’i devrilmesinde etkili olan, daha sonra eski sosyalist ülkelerdeki diğer gençlik gruplarını eğiten "Otpor!" hareketinin simgelerini kullanması idi.

Daha da önemlisi bu hareketin ABD ile bağlarının ortaya çıkması oldu.

Kanadalı araştırmacı Michel Chossudovsky, konuyla ilgili olarak Globalresearch adlı internet sitesinde yazdığı yazıda, 6 Nisan Hareketi başta olmak üzere, bu grupların ABD tarafından desteklendiği ve fonlandığını belirterek, Mısır halkına bunlara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Chossudovsky, halk isyanının ilk günlerinde önce sosyal Facebook, Twitter paylaşım sitelerine, sonra da internete erişim bir süreliğine yasaklandığı halde, her yaştan ve kesimden Mısırlı'nın katıldığı gösteriler devam etse bile, hâlâ sokak gösterilerinin asıl örgütleyicisi gibi gösterilen bu grupların Freedom House adlı ABD'li bir kuruluş ile doğrudan bağlantılı olduğunu bildirdi.

Chossudovsky'nin aktardığına göre, kuruluşun Mısırlı gençlerle yürüttüğü "Yeni Nesil" projesinin içeriği şöyle ifade ediliyor: "Bu projeye katılanlar sivil seferberlik, liderlik ve stratejik planlama alanında beceriler edindiler. Washington’da bulunan bağışçılarla, uluslararası örgütlerle ve medya ile kurdukları temas yoluyla ağ oluşturma fırsatlarından yararlandılar. Mısır’a döndükten sonra bu kişilere, Facebook’tan ve SMS mesajları üzerinden siyasi reform yapılmasını sağlamak gibi yaratıcı girişimlerde bulunmaları için küçük ödenekler verildi."

Chossudovsky’nin dikkat çektiği bir diğer nokta ise eylemlerin başlamasıyla birlikte The Telegraph gazetesinin gündeme getirdiği bir haber. Haberde, Wikileaks belgelerinde ABD’de eğitildiği belirtilen bir muhalifin, Kahire’ye dönüşünde ABD’li diplomatlara 2011 yılında Hüsnü Mübarek’i düşürmeye dönük bir plan hazırlığından bahsettiği ve bu kişinin geçtiğimiz hafta başlayan eylemlere katıldığı için tutuklandığı bilgisine yer verildi.

"Google Devrim Fabrikası-Genç Hareketler İttifakı: Renkli Devrim 2.0"
6 Nisan Hareketi, dikkatlerin, dünyanın pek çok ülkesinde benzer motiflerle hareket eden, benzer araçları kullanan sayısız gençlik hareketlerine yönelmesini sağladı.

Yalnız, 6 Nisan Hareketi'ne ilişkin tek ABD bağlantısı bu değildi. Yine Globalresearch sitesinden bir başka araştırmacı Tony Cartallucci, sadece Mısır'da değil pek çok ülkede gençlere yönelik ABD ilgisine dikkat çekti.

Tony Cartallucci'nin "Google Devrim Fabrikası- Genç Hareketler İttifakı: Renkli Devrim 2.0" başlıklı yazısında aktardığına göre, 2008 yılında "The Alliance of Youth Movements (Gençlik Hareketleri İttifakı)" New York'ta kendi açılış zirvesi düzenledi. Bu zirveye, ABD Dışişleri Bakanlığı personeli, Dış İlişkiler Konseyi üyeleri, Ulusal Güvenlik Ajansı eski personeli, Anayurt Güvenlik Departmanı uzmanlarının yanı sıra, AT&T, Google, Facebook gibi şirketler ve NBC, ABC, CBS, CNN, MSNBC, MTV gibi dev medya kuruluşlarından sayısız temsilci katıldı.

ABD'nin iç ve dış politikalarının da konuşulduğu, kamuoyunu belirlemede önemli bir rolü olan medya kuruluşlarının katılımı nedeniyle şüphe uyandıran bu zirveler 2009 ve 2010 yıllarında da gerçekleştirildi. Cartalluci, bundan dört sene önce düzenlenmeye başlanan bir zirve toplantılarıyla uluslararası bir "dijital aktivizm hareketi"ne dönüşen movement.org adlı siteye de dikkat çekti. Movements.org'un kurucuları arasında ABD Dışişleri Bakanları Condolezza Rice ve Hillary Clinton'ın danışmanlığını yapmış olan Jared Cohen sayılıyor. İşin ilginci, Cohen şu anda Google'da yöneticilik yapıyor.

Tony Cartalluci yazısında Mısır'daki isyanda etkin olan 6 Nisan Hareketi'nin 2008 zirvesinde şekillendiğini söylerken, "bu 'Facebook müptelası' Mısırlılar daha sonra ABD'li Uluslararası Kriz Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed El Baradey ile Kahire havaalanında Şubat 2010'da buluştular ve ardından Mısır Başkanı Hüsü Mübarek'i hükümetten devirmek adına El Baradey lehine kampanya ve protestolar düzenlediler" diye ekliyordu.

Mısır'dan sonra sırada Latin Amerika'nın solcu iktidarları mı var?
Katılımcı "gençlik hareketleri"nin içinde o günlerde en az bilineni olan 6 Nisan Hareketi, 25 Ocak tarihi ile başlayan Mısır ayaklanmasının birdenbire kahramanı ilan edildi. 6 Nisan Hareketi, dikkatlerin, dünyanın pek çok ülkesinde benzer motiflerle hareket eden, benzer araçları kullanan sayısız gençlik hareketlerine yönelmesini sağladı.

2009'da ikinci zirvesini Mexico City'de 14-16 Ekim tarihleri arasında düzenleyen The Alliance of Youth Movements, "Latin Amerika'daki şiddete ve gençlerin bu şiddeti sonlardırmak adına teknolojiyi nasıl kullanabilecekleri"ne odaklıydı. Bu zirvede de konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton genç delegeleri "yükselen sivil aktivistler neslinin öncüleri" olarak adlandırdı. Toplantıya katılan 15 devlet ve özel kuruluş, dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, son teknolojik gereçlerin değişimi nasıl harekete geçirebileceğine, hareketlerin oluşumuna nasıl zemin hazırlayacağına ve hayatları nasıl dönüştürebileceği üzerine paneller düzenlendi.

(soL Dış Haberler)