ABD'den Erdoğan'a İsrail uyarısı

İngiltere'nin önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin İsrail ve İran politikaları konusunda uyardığını yazdı. Sözü edilen uyarının ikilinin, Haziran ayında Kanada'nın Toronto kentindeki G20 Zirvesi sırasında yaptığı görüşmede dile getirildiği bildirildi.

Financial Times, "Amerika Birleşik Devletleri, silah anlaşması konusunda Türkiye’ye ültimatom veriyor" başlıklı haberinde, Obama’nın Türkiye’nin İran ve İsrail’le ilgili politikasını değiştirmediği takdirde ABD'den planlanan silah alımlarının tehlikeye gireceği uyarısı yaptığı belirtildi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkilinin açıklamasına dayandırılan haberde, Obama’nın Başbakan Erdoğan’a Türkiye’nin aldığı bazı tutumların Kongre’de direnişe yol açacak sorunlara neden olduğunu ilettiği yazıldı.

Aynı yetkili, bu tür sorunların ABD'nin müttefiği olarak gördüğü Türkiye ile arasında güven sorunu yarattığını belirtti.

Ankara’nın Amerika’dan insansız hava aracı, özellikle de füze de taşıyabilen Reaper’lardan, almak istediğini yazan Financial Times, uyarının bir somutluğu olduğunun da altını çizdi.

Ayrıca gazete, Amerikan yasaları gereği, ABD Yönetimi’nin, Türkiye gibi NATO müttefiklerine büyük miktarda silah satmadan 15 gün önce Kongre’yi bilgilendirmesi zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.

(soL-Dış Haberler)