ABD Zerdari’den memnun

Pakistan’ın yeni devlet başkanı Asıf Ali Zerdari’nin “terörle mücadeledeki” tavrından çok etkilenen ABD Dışişleri Bakanı Rice, Zerdari’yle çalışmak için sabırsızlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'nin "terörle mücadeledeki" önemli müttefiklerinden Pakistan'da Asıf Ali Zerdari'nin devlet başkanı seçilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. ABD yanlısı tavrıyla bilinen Zerdari'yle çalışmak için sabırsızlandıklarını dile getiren Rice, Zerdari'nin "terörle mücadelede" ABD'yle işbirliği hakkında söylediklerinden çok etkilendiğini belirtti.

Evli olduğu eski başbakanlardan Benazir Butto'nun suikasta kurban gitmesinden sonra Pakistan Halk Partisi'nin başına geçen ve siyaset sahnesinde yükselen Asıf Ali Zerdari'nin, ABD'yle işbirliği konusunda eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'ten geri kalmaması bekleniyor. Ancak Zerdari'nin önünde ABD'nin Pakistan'a yönelik artan operasyonlarının ülkede yarattığı tepki, enflasyon ve koalisyonda yaşanan tıkanıklık gibi sorunlar bulunuyor. Koalisyon ortağı olan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz partisi, Pakistan Halk Partisi'yle anlaşamayarak geçen ay hükümetten çekildiğini açıklamıştı.

Afganistan'da ABD öncülüğündeki işgal güçleri de, Pakistan'ın doğusundaki aşiret bölgelerinde Taliban'ın gücünü arttırması nedeniyle ülke üzerindeki baskıyı giderek arttırıyor. Bu dönemde Zerdari yönetiminin ABD'yi daha fazla memnun edecek politikalara yönelmesi bekleniyor.

Pakistan'a rüşvet
Pakistan, ABD'nin geçen hafta bir köye düzenlediği ve yaklaşık 20 sivilin ölümüne yol açan saldırıya yanıt olarak kapattığı yolu açtı. Afganistan'daki işgal güçlerine malzeme taşıyan araçların kullandığı ana yolu kapatma kararı alan Pakistan yönetiminin, ABD'nin 365 milyon dolarlık "terörle mücadele yardımı" karşılığında yolu açtığı belirtiliyor.