ABD Yemen’e de yerleşiyor

Irak ve Afganistan’daki işgale devam eden ABD El Kaide’yi bahane ederek askeri varlığını giderek arttırdığı Yemen’de yeni bir hava üssünü açmaya hazırlanıyor.

25 Aralık’ta Amsterdam-Detroit seferini yapan bir uçağa saldırı girişimi düzenleyen Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmüttalib’in saldırı emrini Yemen’deki El Kaide örgütünden aldığının ortaya çıkmasından sonra gözler, Arap Yarımadası’nı Hint Okyanusu’na bağlayan ve Aden Körfezi’ni de içine alan kritik bölgedeki Yemen’e çevrilmişti. ABD basını Irak’tan, Afganistan’dan sonra üçüncü savaş cephesinin Yemen’de açıldığını yazdı. ABD ise El Kaide ile mücadele konusunda yetersiz davranmakla suçladığı Yemen’deki etkisini artırmaya devam etmek için harekete geçiyor.

Washington merkezli think tank kuruluşunun politika uzmanı Ali El Ahmedi, Press Tv'ye verdiği demeçte Yemen hükümetinin ABD’ye hava üssü kurmak için gerekli izni vereceğini açıkladı. Hava üssünün Yemen’in Hint Okyansu'daki Socotra adasında inşa edilecek. ABD’nin hava üssü inşa edileceği haberini gelecek birkaç hafta içinde açıklayacağı söylendi.

Amerikan AP ajansına konuşan Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir El Kirbi ise ABD ile yakın zamanda daha fazla işbirliğinde bulanacaklarının sinyalini verdi. Amerikan ordusunun ve yabancı kuvvetlerin eğitim, istihbarat, logistik gibi desteklerini memnuniyetle karşılayacaklarını söyleyen bakan savaşçı ABD ordusunu ise istemediklerini hatırlattı. Ancak ABD’nin son aylarda Yemen’in El Kaide’nin yeni üssü olduğunu öne sürerek, ülkedeki operasyonlara fiilen katıldığı ve hükümetinden destek verdiği biliniyor.
(soL - Dış Haberler)