ABD Venezuela'nın etrafını kuşatıyor

Amerika Birleşik Devletleri'ne ait bir P-3 casus uçağı daha Hollanda sömürgesi olan Curaçao adasından kalkış yaparak Venezuela hava sahasına girdi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez önceki gün, ABD'ye ait bir P-3 casus uçağının Curaçao adasından kalkarak ülke hava sahasına girdiğini, yaklaşık 19 dakika boyunca hava sahası içerisinde uçuş yaptığını, daha sonra Venezuela F-16'ları tarafından tekrar hava sahasının dışına çıkarıldığını açıkladı. Venezuela ordusunun elinde bulunan hava sahası ihlaline dair video ve fotoğraf kayıtlarına rağmen, ABD ve Pentagon Venezuela hava sahasına girdiklerini inkar etti.

ABD bölgedeki askeri varlığını yoğunlaştırıyor
2009 yılında da bunun gibi faaliyetlerini sürdüren ABD, 1999 yılından beri, Chavez tarafından "olası bir savaşta ABD'nin üçüncü cephesi" olarak adlandırılan Hollanda'nın bu küçük sömürge adası Curaçao'da bulundurduğu İleri Harekat Yeri'nde (FOL) ordu ve istihbaratının varlığını artırıyor. Bu küçük adadaki ABD Hava, Kara, Deniz ve Özel Kuvvetleri ve CIA'in varlığı, 2006'dan bu yana adadan gerçekleşen ABD operasyonlarıyla açıkça ortaya konuyor. Venezuela'yı terörizmin sponsor devleti olarak yaftalamaya çalışan Bush yönetimi, ordu ve istihbaratının ortak yürüttüğü çalışmalarla “bölgedeki potansiyel tehlikelere” karşı tatbikatlar ve operasyonlar düzenliyordu.

2009 yılında yaptığı anlaşmayla Kolombiya topraklarında bulunan yedi üssü de kendi askeri operasyonları için kullanabilecek olan ABD'nin hava kuvvetlerine ait belgelerde bu üslerin geliştirilmesi için bütçe isteğinde bulunuluyor ve “bölgedeki ABD karşıtı ülkelerin yarattığı mevcut tehdit” ile savaşmanın gerekliliği vurgulanıyor.

Panama ve Kolombiya'da bulunan üslerde ve Hollanda sömürgesi Aruba, Bonaire, Curaçao adalarındaki varlığıyla ABD, Venezuela'nın etrafını en az 13 tane üsle kuşatmış durumda.

11 Nisan 2002'de Chavez hükümetine karşı yapılan başarısız darbe girişiminden sonra Vaşington, Venezuela'ya karşı faaliyetlerine gerekçe olarak kullanabilmek için Hamas, Hizbullah, El Kaide gibi örgütlerin hücrelerinin bu ülkede var olduğuna dair yanlış bilgilerle dolu medya kampanyası bile yürütmüştü. Yine 2006 yılında Hugo Chavez yeniden başkan seçildikten ve ALBA (Amerika İçin Bolivarcı İttifak) Venezuela öncülüğünde kurulduktan sonra ülkede “21. yüzyılın sosyalizmi” konuşmaları başlayınca ABD, Venezuela'ya “terörizm karşıtı savaşta yeterince işbirliği yapmadığı gerekçesiyle, silah satışlarında ambargo uygulamıştı. O zamandan beri Kolombiya ABD'den yıllık 630 milyon dolar askeri yardım alıyor.
(soL - Dış Haberler)