“ABD Venezuela hükümetini yıkmaya çalışıyor”

Küba lideri Fidel Castro, ABD’yi Kolombiya’daki üsler üzerinden bölgede iktidar kurmak ve Venezuela hükümeti devirmeye çalışmakla suçladı.

Küba’nın tarihsel lideri Fidel Castro, ABD’nin Venezuela hükümetini devirmeye çalıştığını yazdı. Arjantin’de Latin Amerika ülkelerinin katıldığı UNASUR zirvesinden hemen önce yayımlanan makalesinde Fidel Castro, Beyaz Saray’a yüklendi.

Castro, makalesinde “Kolombiya’daki üslerin tek amacı, ABD’nin birkaç saat içinde Güney Amerika’ya birliklerini yığabilme kapasitesidir” dedi. Ekvador’daki Manta üssünü boşaltmak zorunda kalan ABD, Kolombiya’yla imzaladığı ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde bu ülkedeki yedi askeri üssün kullanımı hakkını elde etti.

ABD ve Kolombiya, Kolombiya’daki üslerin uyuşturucu kaçakçılığı ve solcu FARC gerillalarına karşı mücadele için olduğunu savunuyor. Fidel Castro ise hedeflenenin “Venezuela petrolü ve doğal kaynaklarını elde etmek için Hugo Chávez’in başlattığı devrimci süreci yok etmek” olduğunu savundu.

Castro, “Kolombiya’da yedi ABD üssü kurulması için toprak sağlanması Güney ve Orta Amerika halklarının egemenlik ve birliğini ve atalarımızın hayalini kurduğu vatanımız Latin Amerika’yı tehdit etmektedir” dedi.
(soL - Dış Haberler)