ABD ve Pakistan sınırda çatışıyor

ABD'nin Taliban ve El Kaide mensuplarına karşı Pakistan'a sormaksızın sınır ötesi operasyon düzenleme ısrarı, Pakistan'ın giderek daha sert tutum almasına neden oluyor.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan ordusu, dün Afgan sınırında uçuş yapan iki keşif helikopterine ateş açtı. Afganistan'da bulunan ABD güçleri de iki Amerikan helikopterine saldırıldığını doğruladı, ancak, helikopterlerin sınırda uçtuğunu yalanladı. Pakistan askeri kaynakları ise helikopterlerin kesinlikle sınırı geçtiği iddiasını yineledi.

ABD ile Pakistan arasında zaten gergin olan sürecin keskinleşmesine neden olan bu olay, NATO üzerinden yatıştırılmaya çalışıldı. ABD ve Pakistan askeri yetkilileri, bir açıklama yaparak, konunun NATO çerçevesinde çözülmeye çalışıldığını belirtti.

"Terörle başka ülke adına savaşmıyoruz"
Son olarak Pakistan'ın doğusunda bulunan Kost bölgesinde yaşanan hava sahası ihlali, daha önce defalarca tekrarlandı. Güney Veziristan'da 3 Eylül'de sınırda Amerikan askerlerinin saldırısı nedeniyle Pakistanlılar güvenlik sınırlarının zorlandığını belirtmişti. ABD koalisyon güçleri de Pakistanlı askerlerin ve yerel halkın uçaklara saldırdığını iddia etmişti. ABD yönetimi Pakistan yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama beklediğini vurgularken, Pakistan yönetimi silahlı saldırı olduğu iddialarını reddetmişti.

Pakistanlı sivil liderler ABD'nin sınır ötesi operasyonlarını eleştirirken, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani de bir açıklama yaparak, "radikalizme ve teröre karşı savaşıyoruz, ama başka bir ülke için değil, kendi ülkemiz için bunu yapıyoruz" dedi ve ABD'nin sınır ötesi hareketinin egemenlik haklarına saldırı olduğunu vurguladı.

Mariott Otel'de yaşanan ve 50 kişinin öldüğü patlamadan sonra, ABD Büyükelçiliği, Pakistan'daki vize işlemlerini güvenlik önlemleri çerçevesinde askıya aldığını bildirdi.