ABD ve Kolombiya Venezuela’ya saldırıya hazırlanıyor

Kolombiya Ordusu ikisi Venezuela sınırındaki Guajira ve Arauca askeri bölgelerine yerleştirilmek üzere altı hava taburunu aktive etti.

Kolombiya Ordusu geçtiğimiz Cumartesi günü ikisi Venezuela sınırındaki Guajira ve Arauca askeri bölgelerine yerleştirilmek üzere altı hava taburunu aktive etti. Gerillalara ve uyuşturucu ticaretine karşı savaşma kapasitesini arttırmak için ve olası bir dış saldıraya karşı stratejik bir planın parçası olarak bu adımın atıldığı bildirildi. Yerel basında yeni birimlerle birlikte Kolombiya hava kuvvetlerinin Latin Amerika’dan en büyük ve en iyi eğitilmiş hava kuvvetleri haline geleceği görüşleri yer aldı.

Kolombiya hükümetinin dün yaptığı açıklamaya göre de, ABD fonu ve ekipmanı ile sınırda bir yeni üs daha açılacak. Venezuela’nın Zulia eyaleti ile sınır komşusu olan Guajira yarımadasında konuşlanacak olan yeni askeri üsde bine yakın birlik bulundurulacak ve ABD silahlı kuvvetleri ile özel askeri şirketlerin varlığına izin verilecek.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez Pazar günü Kolombiya’nın Venezuela’yı düşman ilan ettiğini ve Kolombiya burjuvazisinin ülkesine saldırıya hazırlandığını söyledi: "Saldırmaya hazırlanıyorlar. Kolombiyalı burjuva beyler, inanın buna hazırız ve daha sonra sizin için üzüleceğiz!”
Chavez, komşu ülkeyle asla savaş istemediklerini ancak sınıra yeni birlikler yerleştiren Kolombiya’ya karşı alarm durumunda olunması gerektiğini ifade etti.

Son birkaç gün içinde ABD’ye ait drone adıyla bilinen insansız hava araçların Venezuela hava sahasına girdiği, Kolombiya sınırında Zulia eyaletinde görülen bu türden bir uçağın Venezuela askerleri tarafından fark edildiği ve bu hava sahası ihlalini üstlerine ilettikleri bildirildi. Başkan Hugo Chavez bu uçakların görüldükleri yerde vurulmaları emrini verdi.

Perşembe günü Chavez Venezuela kıyılarına 50 mil uzaklıktaki Hollanda sömürge adaları Aruba ve Curazao’dan ABD’nin askeri saldırıya hazırlandığını duyurmuştu.
(soL - Dış Haberler)