ABD ve İsrail İran’daki gösterilerden memnun

İran’da Mahmut Ahmedinejad yönetimine karşı protestolar güç kazanırken ABD ve İsrail protestoları açıkça destekledi.

İran’da yönetime karşı pazartesi günü başlayan gösterilerde muhalif eylemciler ile Ahmedinejad yanlıları arasında çatışmalar yaşanırken ABD ve İsrail’den muhalefete destek geldi.

2009 yılında İran’da yaşanan ve İran’ın ülkedeki televizyon yayını ve internet erişimini kesmesi üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden örgütlenen eylemleri açıktan destekleyemeyen ABD, bu sefer protestocuları destekliyor.

ABD’nin İran’daki protestoları yakından takip ettiği ve protestoların sonucunu değerlendirmeye çalıştığı yorumları yapılıyor. PBS televizyonu, ABD’nin İran’da protestoculardan yana tavır aldığını belirtirken, Obama yönetiminin Mısır ve Tunus isyanlarından sonra sözünü sakınmadığını belirtti.

Time dergisinde yayınlanan bir yazıya göre ise ABD’nin İran’ın isyana yenik düşmesini ve bu yenilginin yeni bir domino taşı etkisi yaratmasını beklediği söylendi.

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, İran’ın protestoculara karşı silah ve aşırı güç kullanmasını ve tutuklamasını eleştiritken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran’daki protestocuların Mısır’daki protestocular ile aynı şartlara ve haklara sahip olması gerektiğini söyledi.

“İran halkı İran rejimini değiştirecek tek güçtür”

Kudüs’te düzenlenen Amerikalı Yahudi Liderler Zirvesi’nde konuşan İsrail Başbakanı Şimon Peres, İran’da rejimi değiştirecek tek gücün İran halkı olacağını söyledi. Peres, İran’lı bir milletvekilinin demokrası adına ülkedeki muhalif liderlerin idam edilmesi gerektiği fikrini eleştirdi.

İsrail Başbakanı “İran dünyada en büyük ahlaki çöküntünün yaşandığı yer” dedi ve İran’lı milletvekilinin muhalifleri idam etme planının iğrenç ve tiksindirici bulduğunu söyledi.

Abdullah Gül’ün açıklamasına ABD Büyükelçisi destek verdi

Abdullah Gül İran’da televizyonlardan canlı yayınlanan bir röportajında Tunus’ta başlayan ve Arap yarımadasına sıçrayan protestolar ile ilgili açıklamalar yaptı. İslam ülkelerini kastederek konuşan Gül, halkın arzularının dikkate alınması gerektiğini söylemiş ve köklü reformlar yapılması gerekebileceğini belirtmişti.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone ilk fırsatta Abdullah Gül’ün İran’da yaptığı açıklamaları destekledi. Büyükelçilik konutunda verdiği resepsiyonda konuşan Ricciardone, İran’ın Türkiye için de ABD için de zor bir konu olduğu vurgusunu yaptı. Gül’ün zor ve denge gözeten bir ziyarete gittiğini iddia eden Ricciardone, Gül’ün yaptığı açıklamalar ile ilgili olarak “Haziran 2009’da halkını dinlemeyen bir ülkede yaptığı halkı dinleyin çağrısını önemsiyoruz” dedi.

(soL – Haber Merkezi)