ABD: Türkiye'ye asker gönderdik

Avrupa'daki ABD güçlerinin komutanı Mark Hertling, Suriye'deki olayların ardından Türkiye'ye son dönemde "az sayıda" asker gönderdiklerini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı daha önce yaptığı açıklamayla Suriye sınırındaki yabancı asker varlığı iddialarını yalanlamıştı.

Hürriyet'in haberine göre, Hertling, Washington'da yapılan bir toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gönderilen askerlerin istihbarat paylaşımında bulunduğunu söyledi.

Komutasında muharip güç bulunmayan Hertling, askerlerinin Türkiye'den talep gelmesi halinde, tahliye operasyonlarında kullanılabileceğini bunun için de helikopter, kamyon gibi lojistik destek unsurlarına ihtiyaç duyulacağını belirtti.

"Ancak şu ana kadar bana böyle bir talep ulaşmadı" diyen Hertling, Türkiye'de yaklaşan kış şartları nedeniyle kaygılı olduğunu söyledi.

ABD’li komutan, "Ekim ayındayız. Türkiye, yaklaşan kış ve sınırdaki insani krizle nasıl başa çıkacağı konusunda oldukça endişeli" diye konuştu.

Genelkurmay yalanlamıştı
Daha önce Genelkurmay Türkiye Suriye sınırındaki ABD askeri varlığı iddiaları yalanlayarak, "Basın yayın organlarında, bazı yabancı ülkelere ait özel birliklerin Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırıldığı haberleri yer almıştır. Haberler gerçek dışıdır" açıklaması yapmıştı.

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı "bayram" ziyaretine mi geldi?
Hertling'in Türkiye'ye az sayıda asker gönderildiğini açıkladığı sıralarda ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral James Winnefeld de Türkiye ziyaretini sonlandırmaktaydı. Dün Türkiye'den ayrılan Winnefeld ziyaretinde, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında olduğu bir dizi görüşme yaptı.

Winnefeld'in ziyaretinin amacı ABD Büyükelçiliği tarafından, "Amiral Winnefeld askeri işbirliği ve hem Türkiye hem de ABD'yi ilgilendiren karşılıklı savunma meseleleri hakkında bir dizi görüşmeye katılacaktır" şeklinde açıklanmıştı. Winnefeld'in Türkiye'ye özellikle PKK ve Suriye'deki durum konusunda görüşmek üzere geldiği kaydediliyor.

ABD ordusunun iki numarasının Türkiye'ye gelişinden kısa bir süre önce ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin Türkiye'ye, PKK yöneticilerine karşı El Kaide lideri Bin Laden'e yapılana benzer bir operasyon yapmayı teklif ettiklerini söylemesi gündeme damgasını vurmuştu.