ABD Suriyeli muhaliflere para yardımını yasal hale getirdi

ABD Hazine Bakanlığı, Özgür Suriye Ordusu'nun siyasi kanadı olarak kurulan Suriye Destek Grubu'na destek vermek isteyen kendi yurttaşlarının yardımı için izin verdi. Muhalifler, "daha ağır silah alabileceğiz" diyerek kararı sevinçle karşıladılar.

ABD yönetimi Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmayacaklarını söylerken, Hazine Bakanlığı tarafından çıkartılan bir lisansla birlikte, Suriye Destek Grubu (SSG) isimli Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) yakın bir kuruluşun bağış toplayabileceğine karar verildi.

Daily Telegraph'ta Raf Sanchez ve Rosa Prince imzasıyla yayınlanan ve gazetenin gördüğü iddia edilen belgeye göre, ABD'nin yaptırımları sonucu Suriye'ye yasaklanan finans, iletişim, lojistik ve diğer hizmetler alanında SSG, ABD yurttaşlarından gelecek bağışları ve yardımları almaya hak kazandı. Lisans, gruba doğrudan silah alma yetkisi vermiyor.

ABD'nin bu lisansı Temmuz ayının ortasında verdiği de belirtiliyor.

Muhalifler sevinçli, ancak hala tatmin olmadılar
Çıkartılan lisansın "işin gidişatını değiştirecek bir şey" olduğunu söyleyen SSG Hükümet İşleri Direktörü Brian Sayers, ABD'nin kadameli olarak politikasını değiştirdiğini belirtti. Sayers, bu kararın ÖSO'ya faydalı olacağını ve savaştaki durumunu olumlu bbir şekilde etkileyeceğini de söyledi.

Ancak Sayers, yalnızca silahla Suriye ordusunun savaş uçaklarına karşı tutunamayacaklarını vurgulayarak uçuşa yasak bölge isteğini tekrarladı.

Ne kadar bağış yapıldığı söylenmedi
SSG, lisans çıktığından bu yana örgüte ne kadar bağış yapıldığını açıklamadı. ABD İçişleri Bakanlığı da, yurtaşların muhaliflere yönelik yapacakları yardımlar konusunda "tarafsız" olduğunu açıkladı.

SSG, geçtiğimiz günlerde ÖSO'nun Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ile ayrı düşerek kurduğu politik örgütlenme. İddiaya göre, Katar SUK ile Müslüman Kardeşler'i desteklerken, Suudi Arabistan ÖSO ile SSG'yi finanse ediyor. ABD'nin SSG'ye bağış lisansı vermiş olması, ÖSO'nun da ABD ile paralel hareket ettiği şeklinde yorumlanıyor.

(soL - Dış Haberler)