ABD, Suriye'de yine 'muhalif' eğitecek

IŞİD'e karşı hava saldırılarının yeterli olmayacağını belirten ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, 12 - 15 bin civarı Suriyeli muhalifin eğitilip silahlandırılarak IŞİD ve Suriye hükümetine karşı savaşacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ABD Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD'e yönelik hava saldırıları konusunda Pentagon'da basın açıklaması yaptı.

Dempsey, Suriye'nin doğusunda IŞİD'in elinde bulunan bölgeleri geri almak için 12 - 15 bin civarı muhalifin silahlandırılıp eğitilmesi gerektiğini söyledi. Eğitime ilk yıl 5 bin kişiyle başlanacağını söyleyen Dempsey, "Çözümün, Suriye ılımlı muhalefetini geliştirmek olduğuna inanıyoruz. Onları iyi bir şekilde eğitebileceğimiz kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ABD'nin IŞİD'i hedef göstererek Suriye yönetimini vurmayı planladığı da açıklıkla bilinen bir gerçek.

Savunma Bakanı Hagel'in eğitilecek Suriyeli muhaliflerin liderlerinin kim olacağı sorusuna verdiği, Beşar Esad yönetiminin meşruiyetini yitirdiği konusundaki görüşlerinin değişmediğini hatırlatarak, "Muhaliflere liderlerinin kim olacağını biz söyleyemeyiz. Kendi kararlarını kendileri vereceklerdir" yanıt da, ABD'nin bu konuda örtük bir faaliyete ihtiyaç duymadığını gösteriyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Obama yönetimine Suriye’de IŞİD’le ve Suriye hükümetine karşı savaşan muhaliflere eğitim ve askeri ekipman desteği sağlamak için 11 Aralık'a kadar yetki verdi.

Bu karara göre, muhaliflere herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün önce ABD Savunma Bakanı'nın Kongre'ye bilgi vermesi gerekiyor.

Ayrıca Pentagon, milletvekillerine üç ayda bir muhaliflere yönelik faaliyetlerle ilgili son bilgileri içeren rapor sunmakla yükümlü kılınıyor.

ABD hükümeti, muhaliflerin eğitilip silahlandırılması için yılda ortalama 500 milyon dolar harcayacak. A

BD'nin Ortadoğu politikasının kritik ayaklarından birinin İslamcı hareketlerin finansmanı olduğu yeni bir bilgi değil. IŞİD'in ve diğer cihatçı örgütlerin palazlandırılmasında da ABD finansmanı ve lojistik desteğinin yeri biliniyor.

'Güvenli bölgeyi görüşmeye devam edeceğiz'
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise, sınırın Suriye tarafında 'güvenli bölge' oluşturulması seçeneği ile ilgili gazetecilerin sorusunu şöyle yanıtladı:
"Türk liderlerle koalisyona katılmak için önerdikleri çeşitli yolları görüşüyoruz. Tampon bölge yeni bir mesele değil. Bütün bu olasılıkları masaya yatırıyoruz. Türkiye ile talepleri konusunda görüşmeye devam edeceğiz."

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey ise, "Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bizim harekâtımızın bir parçası değil" dedi.

"Koalisyonumuzun IŞİD’e karşı bu hafta düzenlediği hava saldırıları, IŞİD’e hiç güvenli bir yer kalmadığını kanıtladı" diyen ABD Genel Kurmay Başkanı, Horasan ve IŞİD’in liderlerinin öldürüldüğü iddiaları hakkında ise, "Bunu söylemek için çok erken. Biz çeşitli bilgi kaynaklarını organize edip sosyal medyada tarama yapıyoruz" dedi.