ABD Suriye'de İHA saldırılarına hazırlanıyor

ABD'nin merkezi haber alma teşkilatı CIA'nın Suriye'deki olası İnsansız Hava Aracı saldırıları için bilgi toplamaya başladığı iddia ediliyor.

Suriye'de 2 yıldır devam eden ve Batı destekli silahlı "muhalefet"in Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirememesi, ABD'yi ve müttefiklerini yeni arayışlara itiyor.

Los Angeles Times'tan Ken Dilanian ve Brian Bennett'in haberine göre, ABD'nin merkezi istihbarat örgütü CIA, Suriye'de İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırıları için bilgi toplamaya başladı.

Habere göre, CIA'nın Yemen ve Pakistan'daki İHA saldırılarındaki ana karargahı Kontr-terör Merkezi, bünyesindeki bazı yetkilileri, Suriye'de bulunan ve "ABD'ye tehdit oluşturabilecek" unsurları izlemekle görevlendirdi. Bu unsurlar arasında, Irak'tan Suriye'ye kaydırılan El Kaide, yani Nusra Cephesi sayılıyor.

Bu istihbarat faaliyetinin yalnızca İslamcı unsurlar için değil, aynı zamanda Suriye'nin elinde olduğu iddia edilen kimyasal silahların "yanlış kullanımını" engellemek için de yapıldığı belirtiliyor.

Türkiye ve Ürdün'deki 'muhaliflerle' görüşüyorlar
Haberde istihbarat için savaş bölgesine çok sayıda görevli gönderilmediği, ancak Suudi, Ürdün ve diğer istihbarat servisleriyle yakın bir mesai yürütüldüğü söyleniyor.

Eski ve muvazzaf ABD'li yetkililerin söylediklerine göre, CIA'nın bu birimi, aynı zamanda Türkiye ve Ürdün'deki muhalefet liderleri ile de görüşmeler yapıyor. Bu kontr-terör faaliyetinin aynı zamanda Suriye'deki "ılımlı" muhaliflere de "radikal" unsurlar karşısında destek vermek anlamına geleceği de ileri sürülüyor.

Times'a konuşan eski bir CIA yetkilisi ise, eğer İHA saldırıları için istihbarat toplanacaksa, öncelikle Hizbullah için toplanması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler)