ABD seçimi Ortadoğu'da

Seçim yaklaşırken adaylar kampanyalarını Irak’a taşıdılar. Obama Irak ve Afganistana gidiyor..

soL (DIŞ HABERLER) Kasım ayında yapılacak olan ABD seçimleri öncesinde, Demokrat Parti adayı olan Barack Obama, seçimlerden önce ABD emperyalizminin hedef tahtası olan Irak ve Afganistan'ı ziyaret edeceğini açıkladı ve ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini desteklediğini yineledi.

Seçim kampanyasının ilk günlerinden itibaren Obama, Irak'taki ABD askerlerinin sayısının azaltılmasından yana olduğunu dillendirilmekte ve Obama'nın Cumhuriyetçi adaydan farklılığı bu yaklaşım üzerine oturtulmakta idi.

Irak'ı daha önce sadece bir kez, Ocak 2006'da ziyaret eden Obama'nın, Irak'taki ABD askerinin varlığına dair ifade ettiği politikanın aslında başkanlığa kim seçilirse seçilsin gündeme gelebileceği üzerinde de duruluyor. ABD ve Irak arasında imzalanan Soha Anlaşması ile ABD'nin Irak'ta kalıcı statü kazanması zaten ABD askerlerinin konumunu yeniden yapılandırmayı gündeme getirecek.

Bununla birlikte, Obama'nın bu yaklaşımı Cumhuriyetçiler tarafından şiddetle eleştiriliyor. Şu ana kadar Irak'ı 8 kez ziyaret eden Cumhuriyetçi aday McCain'in dış politika açılımına bir yanıt niteliği de içerecek olan bu ziyarette Obama'nın Irak ve Afganistan politikasına dair açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Diğer yandan, Obama'nın seçim kampanyasının ABD emperyalizminin saldırılarında hedef tahtası konumunda olan iki önemli ülkeye gerçekleştireceği ziyaret ve burada vereceği mesajlar üzerinden yeni bir ivme kazanması bekleniyor. ABD Başkanlarının Irak ve Afganistan başlığına "yaklaşımları" seçimlerin sonucunu belirleyecek güçte olurken, aslında ABD emperyalizminin eğilimlerini algılayan ve beklentilerine yanıt veren kişinin uygun başkan olarak öne çıkması bekleniyor.
Obama Zebari ile diyalogu geliştirme çabasında
Obama'nın da özellikle Irak yönetimi ile yakın ilişkiler kurduğu mesajı vererek aslında bir yandan Irak yönetimi ile yakın ilişkiler kurması diğer yandan ABD'ye, Cumhuriyetçilerin iddia ettiğinin aksine, ABD'nin Irak işgali sonrasında seçilen Irak yönetimine destek verdiği mesajı vermesi hedefleniyor.

Obama, McCain'in Irak'ta aldığı mesafeyi bu yolla kapatmayı hedeflerken, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir ABD'de bir görüşme gerçekleştirdi. Zebari, önceki gün de Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain ile Washington'da görüşmüştü.

Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Obama'nın Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bu ülkedeki durum hakkında konuştuklarını ve kendisiyle Bağdat'ta görüşmeyi de ümit ettiğini söylediği bildirildi. Obama'nın, Zebari'ye Irak'ta şiddetin azalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve başkan seçilmesi durumunda ABD'nin muharebe faaliyetlerinin sona erdirilmesi konusunda dikkatli hareket edeceğini söylediğini anlattığı ifade ediliyor.

Obama'nın, Zebari'ye, Irak'ta şiddetin azalmasından nasıl cesaretlendiğini aktardığını ancak, ayrıca Amerikan askerlerinin çekilmesi sürecinin başlamasının da kendileri için önemli olduğunu ısrar ettiği belirtiliyor. Obama'nın bu ziyaret ile Irak'ta kalıcı üsler kurulmasında bir çıkarları olmadığına açıklık getirdiği de iddia ediliyor.