ABD Pakistan topraklarına yerleşiyor

Irak’ın ve yanıbaşlarındaki Afganistan’ın uzun süreli işgalinin ardından, Pakistanlılar da ABD askerleriyle mücadele ediyor.

Talha Mujaddidi’nin Axis of Logic’te yazdığına göre, “kabus gerçek oluyor”. ABD’nin Irak ve komşu Afganistan’da 8 yıl boyunca saldığı dehşet ve korku, artık Pakistan topraklarında da gerçekleşiyor. Mujaddidi yazısında, “Amrikan bahriyelilerinin, Amerikan Hummer’larının, katil Blackwater’ın, İslamabad’da Amerikan askerleri için barikatlarla çevrilmiş evlerin, dünyanın en büyük Amerikan ‘sefareti’nin yapılmaya başlanmasının 180 milyonluk Pakistan ulusunu terörize ettiğini” söylerken, “yanıbaşımızdaki katliamlar insanları ABD’nin zulmü karşısında uyarmış omalı” diyor.

“Bin ABD bahriyelisi Pakistan topraklarına inmek üzereyken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü askerlerin gelişini yalanlıyordu” diyen Mujaddidi, askerlerin bir bölümünün Belucistan’a kaydırılmış olabileceğini fakat büyük bölümünün İslamabad’da yapımı süren ve işgali kalıcılaştıracak olan ABD sefaretini korumakla görevlendirildiğini belirtiyor. Yalnızca ABD elçiliğinin genişletilmesi için 4 milyar dolar harcanacak olması, ABD’nin tek başına Pakistan’ın “güvenliği” ile ilgilenmekten çok, bölgeye dönük müdahalelerini sıklaştıracağının sinyalleri olarak değerlendiriliyor.

“ABD askerleri İslamabad sokaklarında hukuku hiçe sayıyor”
Pakistan yasalarına göre, kişisel silahı olan Pakistan yurttaşlarının İslamabad içerisinde silah taşıması yasak. Fakat Mujaddidi’nin görgü tanıklarında aktardıklarına göre, “ABD askerleri, İslamabad sokaklarında silahlarını göstererek, Pakistanlılara hukukun üstünde olduklarını göstermeye çalışıyorlar”. Yüklü vaziyetteki 3 bin Hummer’ın Karaçi’deki Kasım Limanı’na sevki beklenirken, Pakistanlılar Hummer’ları Irak’ta öldürülen sivillerden tanıyor.

Blackwater ve CIA
Tarbela’da yaklaşık 300 ABD askeri “danışmanı” olduğu iddia edilirken, bunun adı Irak’ta sivil katliamlara karışmış olan Blackwater şirketi ile bağlantısı olduğu sanılıyor. Blackwater’ın paralı askerlerinin, ABD askerlerinin yanı sıra geleceği söylentisi yayılıyor. Blackwater şirketi, kötü şöhretini Pakistanlıların öfkesinden korumak için adını “Xe Worldwide” olarak değiştirmiş.

Aynı zamanda, CIA’in yan kuruluşu olarak faaaliyet yürüten Creative Associates International Inc (CAII) isimli şirket, İslamabad’da bir yol kapatmış ve kıdemli Pakistanlı memurların lojmanlarının yakınına bir mağaza yapmış durumda.

Geçtiğimiz haziranda Peşevar’da gerçekleşen bombalı saldırıda, ABD “müslüman teröristleri” suçlarken, resmi Pakistan medyası, bombalanan evde Amerikalıların kaldığını söyleyerek bir bakıma ABD’ye destek çıkmıştı. Daha sonra yayılan söylentilerde ise Blackwater’ın işin içinde olabileceği iddia edilmişti.

ABD sürekli olarak Pakistan içindeki isyancı gruplarla hükümetin uzlaşmasını engellemeye çalışadursun, bu tür saldırıların ABD’nin ülkede kalmasının yolunu döşüyor.

Pakistanlı köşe yazarı ve bağımsız bir internet sitesinin sahibi Ahmet Kureyşi, bir süre önce bir kısım Pakistanlının komşu evdeki “şüpheli” faaliyetler dolayısyla şikayette bulunduğunu, şikayette bulunulan evin CAII şirketi tarafından tutulduğunun ortaya çıkması ile beraber adı geçen şirketin araştırılmasıyla, kendilerini “kişiye ait bir sivil toplum kuruluşu” olarak tanıttıklarının ortaya çıktığını yazmış. Biraz daha yakından bakılınca, bu “sivil toplum kuruluşu”nun aslında sivil toplum kuruluşu olmadığı, Pakistan’da yürüttüğü projelerde ABD hükümeti ile beraber çalıştığı tespit edilmiş. Özetle CAII, bir sivil toplum kuruluşu olmaktan çok Amerikan hükümetinin ajanlığını yapıyor.

Ayrıca bu tip sivil toplum kuruluşları, Pakistan’ın içinden de ajan yetiştirmek için birçok siyasetçi, gazeteci, emekli general, işadamı ve akademisyen de istihdam ediyor. Kısacası ABD, yalnız askerleri, tankı ve Hummer’ıyla değil, hükümet ajanı olan “sivil toplum kuruluşları” ve kendi kültürü ile Pakistan topraklarına yerleşiyor.

(soL – Dış Haberler)