ABD ölüm tugaylarıyla vuruyor

ABD tarafından kurulan ölüm tugaylarının Irak’ta yaşanan sivil ölümlerin yüzde 33’den sorumlu olduğu ortaya çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ta 2003 yılından itibaren devam eden işgalin boyutları raporlarla açığa çıkıyor. Londra Üniversitesi'nin bir çalışmasının sonucuna göre Irak'taki sivil ölümlerin yüzde 33'ünün ölüm tugayları tarafından gerçekleştirildi. Çete gibi çalışan silahlı gruplar olan ölüm tugaylarının aynı zamanda bu kişilere işkence yaptığı da verilen bilgiler arasında.

Çalışmanın sonucunun Irak hükümetinin iddialarıyla çelişmesi de dikkatlerden kaçmadı. Irak hükümeti ülkedeki sivil ölümlerinden daha çok yabancı asker güçlerinin sorumlu olduğu iddiasında bulunmuştu. Ancak ölüm tugaylarının ABD hükümeti tarafından Irak'ta infaz gerçekleştirmek üzere kurulduğu bilinen bir gerçek.

Raporla ilgili açıklamalarda bulunan Irak Ceset Sayımı örgütünden John Sloboda, bu infazların sistematik olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Hava saldırıları dolayısıyla sivil ölümlerin yaşandığını ancak ölüm tugaylarının eylemlerinin içinde işkence olduğu da çalışmada verilen bilgiler arasında.

Londra Üniversitesi çalışmasında verilen Irak Ceset Sayımı'nın bilgilerine göre 20 Mart 2003 ve 19 Haziran 2008 tarihleri arasında 91.358 Iraklı hayatını kaybetti.