ABD’nin İsrail’deki silah deposu büyüyor

ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük askeri üssü İsrail’deki silahlarının miktarını arttırma kararı, “İran’a yeni bir karşı gözdağı” olarak değerlendiriliyor.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin İsrail’deki 400 milyon değerindeki silahlarının miktarını iki katına çıkarmayı planladığı bildirildi. Pentagon, iki ülke arasında 2007’de varılan anlaşmaya göre, silahların acil durumlarda ABD’nin onayıyla İsrail tarafından da kullanılabileceğini duyurdu. Açıklamada, “Bu anlaşma Barack Obama yönetiminin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını yansıtmaktadır” denildi.

ABD’li yetkililer, planın son dönemde İran’ın nükleer programını gerekçe gösteren İsrail’in ülkeye yönelik saldırı tehditleriyle bir ilgisi olmadığını öne sürdü. Buna karşın, İsrail’in İran’a saldırı düzenleyebileceğini sık sık dile getirdiği bir dönemde gelen bu açıklama, “ABD ve İsrail İran’a saldırıya mı hazırlanıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Körfez ülkeleri ve Güney Kore’de de olası operasyonlara hazırlık olarak silah depolayan ABD’nin, 1990’dan beri İsrail’de bulundurduğu silahlar arasında füzeler, tanklar ve ağır silahlar yer alıyor.
(soL - Dış Haberler)