ABD’nin bahanesi yine 'terör'

ABD, 25 Aralık’ta bir uçağına saldırı girişiminde bulunulmasının ardından, 11 Eylül saldırıları sonrasında olduğu gibi ülkede terör korkusunu yeniden yaymaya çalışıyor.

Amerikan Ulaşım Güvenliği Yönetimi, önceki gün 14 ülkeden ABD’ye gelen yolculara yönelik güvenlik önlemlerini arttıacağını açıkladı. “ABD’nin terörü destekleyen ülkeler” listesindeki Küba, Suriye, Sudan ve İran’ın yanı sıra, Afganistan, Cezayir, Irak, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Somali ve Yemen’den gelen yolcuların, ABD’deki havaalanlarında, rutin aramalar dışında gelişmiş teknolojiler kullanılarak kontrol edileceği bildirildi.

Amsterdam-Detroit seferini yapan bir uçaktaki terör saldırısı girişiminin ortaya çıkmasının ardından, olayın Yemen’deki El Kaide örgütüyle bağlantılı olduğunu öne sürerek, Yemen’e yönelik müdahaleleri meşrulaştırmaya çalışan ABD, ülke içinde de “El Kaide” tehdidi gerekçesiyle güvenlik önlemlerini arttırıyor. Dışişler Bakanlığı’ndan adını açıklamayan bir yetkili, sözkonusu 14 ülkenin El Kaide’nin güçlü olduğu ülkeler olduğunu öne sürdü. Diğer ülkelerden gelen yolcuların da, “şüpheli durumlarda” sıkı bir şekilde kontrol edileceği kaydedildi. Bazı insan hakları örgütleri ise, dün uygulamaya konan yeni önlemlere, bunun bazı ülke vatandaşlarını terörist olarak etiketlemek anlamına geleceğini belirterek karşı çıkıyor.

Yemen’de El Kaide’nin yabancı elçiliklere saldırı hazırlığı yaptığını öne süren ABD ve İngiltere, başkent Sana’daki elçiliklerini önceki gün kapattı. Yemen’deki askeri varlığını son dönemde daha da arttıran ABD, Yemen ve Suudi Araistan askeleriyle beraber ülkedeki saldırılara da katılıyor.
(soL - Dış Haberler)