ABD’nin akıl hocaları paranoyak

ABD’de İran konusunda görüş bildiren uzmanların söyledikleri, “ABD dış politikasını bunları dinleyerek oluşturuyorsa vay halimize” dedirtti.

Beyaz Saray’da Batı Yarıküre için Dış İlişkiler Alt komitesi Başkanı Eliot Engel, “İran’ın bölgede giderek artan etkisi üzerine ciddi kaygıları olduğunu” ve bunları araştıracağını söyledi. Engel, İran’ın çeşitli Latin Amerika ülkeleriyle diplomatik ve ticari ilişkileri olmasının, bölgenin ve ABD’nin güvenlik ve çıkarlarına bir tehdit olduğunu savundu. Engel, özellikle Ekvador, Venezuela, Bolivya, Nikaragua ve bir miktar da Brezilya’ya işaret etti.

Kongre’de konuşan bir diğer isim, Bush döneminde Küba ve Venezuela istihbarat şefiliği yapmış olan Norman A. Bailey, “Giderek berraklaşıyor ki İran’ın tüm bu faaliyetlerinin temel motivasyonlarından birisi, saldırıya uğradığı durumda ABD’ye karşılık verebilmektir” dedi.

Amerikalar Konseyi Başkan Yardımcısı Eric Farnsworth ise İran’ın özellikle Venezuela’da uranyum arıyor olabileceğini söyledi. Uzmanlar, Venezuela’da böyle bir uranyumun olmadığını belirtiyorlar. Farnsworth’ün bir diğer senaryosu, İran’ın bu ülkelerle “istihbarat yeteneğini geliştirmek için” ilişki kurduğu.

“Hizbullah’ın yuvası Brezilya-Arjantin-Paraguay sınırı”

Amerika Yahudi Komitesi’nde Latin Amerika Enstitüsü direktörü olan Dina Siegel Vann, Nisan ayında yayınlanan bir ABD Dışişleri Bakanlığı’na atıfla, Paraguay, Arjantin ve Brezilya sınır bölgesinin Hizbullah ve Hamas sempatizanları için bir yuva olduğunu iddia etti. Vann, Bolivya’nın da bir diğer “terörist faaliyet merkezi” olabileceğini belirtti.

Tüm konuşmalarda anılan ülkelerin demokratik yollarla sol hükümetlerin başa geldiği ülkeler olması dikkat çekerken, toplantının ABD’nin Kolombiya’yla burada yedi yeni askeri üs kurmasına izin veren bir anlaşma imzalamasının üzerine gelmesi de önemli bulundu. Latin Amerika’da büyük tartışma yaratan üs anlaşmasında, bu üslerden ABD’nin sadece Kolombiya içinde operasyon yapabileceği belirtilmiyor. Aksine, Palenquero Hava Üssü için “Tüm Güney Amerika’da her çeşit operasyon yürütebilmek için olanak sağlıyor” deniyor.
(soL - Dış Haberler)