ABD militarizminde iletişim çağına doğru

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, bir dergi için yazdığı makalede Savunma Bakanlığı’nın iletişim yöntemini eleştirdi. Mullen, ABD silahlı kuvvetlerinin sözler yerine roketlerle iletişim kurduğunu iddia etti.

Mullen, Pentagon’un güvenilirliğini kaybettiğini belirttiği eleştiri yazısında bunun ancak güven ve ilişkiler kurarak ve de sözler verilerek sağlanabileceğini ifade etti. Stratejik İletişim adı verilen yeni konseptle dalga geçen Mullen bu stratejiyle mesaj formülasyonlarına koordinasyona ve intikale çok fazla önem verildiğini ancak gerçek siyasetin ve onun bırakacağı etkinin göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Amiral Mullen bu hafta içinde Amerikan Lejyonları yıllık toplantısında da buna benzer bir eleştiride bulunmuş ve bunun aslında Afganistan’daki savaşla ilgili olduğuna dikkat çekmişti.

Mullen, Afganistan’daki işgal için “bu sadece bir şeye karşı yürütülen bir savaş değil, bir şey için yürütülen bir savaş’ ifadesini kullanmış bu savaşın Afganistan’daki insanların güveni ve inancı için olduğunu belirtti.

ABD ordusunun en üst resmi organı aynı zamanda başkanın danışmanının ağzından yapılan bu eleştirinin samimiyetinin derecesi bilinmezken, Mullen’in eleştirisini özellikle Afganistan’a bağlaması devam eden işgalin kamu nezdinde artık kabul edilmemeye başlamasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Zira Mullen’in makalesinin devamında belirttiği üzere ABD’nin bu güveni ancak insanları anlayarak, onlara yardım ederek ve güvenilir arkadaşlık kurarak sağlayabileceğini söylemesi buna işaret ediyor. Mullen’in makalesinin Afganistan’daki gerçeklerin üstünü örten muhabirleri kollayan Pentagon’un eleştirilmesinden sonra gelmesi de dikkat çekti.

ABD Savunma Bakanlığı’nın daha ‘alçakgönüllü’ ve daha çok ‘dinleyen’ olması gerektiğini belirten Mullen, iletişimini daha soysal alanlarda da sürdürmeye başladı. Twitter ve Facebook gibi genç nüfus tarafından sıklıkla kullanılan sitelere sürekli olarak güncellenen mesajlar gönderen Mullen gençleri ayrıca youtube adlı video paylaşım sitesi üzerinden soru cevaba da davet etti. Mullen’in ABD Savunma Bakanlığı’nın sert yöntemlerine eleştiri getirmesi ABD’nin artık ‘güleryüzlü’ ve bol iletişimli bir saldırganlık mı öngördüğü sorusunu akıllara getiriyor.
(soL - Dış Haberler)